Банкеръ Daily

Георги Кадиев:

Големият проблем са приходните агенции

"Разходната част на бюджета за следващата година е като тази за 2014 година, но с леки корекции. Големият проблем обаче е в приходните агенции и ниската събираемост на данъците". Това коментира пред Нова телевизия депутатът от БСП Георги Кадиев. Според него управляващите нямали с кого да се оправдават, тъй като новият директор на Агенция „Митници” е назначен през август от служебния кабинет. 

Той оправда заложената в бюджета за тази година завишена приходна част и нейното неизпълнение с падането на цените на петрола и намалената покупателната способност. „Не виждам амбиция в ГЕРБ да подобри събираемостта на приходите през следващата година”, коментира депутатът.  

Кадиев разкритикува и подготвяните от мнозинството промени в данъчното законодателство. Според него разумно е да се въведе един необлагаем минимум от 100-150 лева, а хората с доходи над 1500-2000 лева да бъдат облагани с прогресивен данък.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Диана Йорданова защити намерението на управляващите да увеличат данъка върху лихвите от депозитите от 8% на 10%. Според нея плоското данъчно облагане трябва да се отнася за всички доходи. От подобна мярка правителството очаква да събере допълително в хазната минимум 50 млн. лева.  

"Основната идея на Бюджет 2015 е да доведем страната до финансовата стабилност, от която тя се нуждае", подчерта още Йорданова. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във