Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Голдмън Сакс" сменя дрескода

Дейвид Салъмън

"Голдмън сакс" е последната финансова акула от Уолстрийт, която се отказва от старомодния стил на обличане в полза на "гъвкав" подход - реверанс към по-младото поколение, което се опитва да привлече инвестиционната банка. Хобито на новия главен изпълнителен директор на компанията Дейвид Салъмън да създава електронна музика под артистичния псевдоним "Ди Джей Ди-Соул", пък допълнително го представя в добра светлина пред младежкия персонал.

Промяната на дрескода, обявена в паметна записка до служителите на 5 март, идва три години след сходното обещание на "Джей Пи Моргън Чейз". Макар че банкерите от тогава и до днес избягват да се появяват на работа неглиже, защото се опасяват, че джинсите биха "съобщили" на шефовете им, че този ден те нямат официални срещи с клиенти. 

"Голдмън Сакс" въведе по-небрежни облекла за 8-хилядния си технологичен персонал преди близо две години, но запази по-формалния подход за останалите 36 хиляди служители, включително изрична забрана за носене на къси панталони от мъжете. Вътрешни източници твърдят, че инженерните екипи приели възторжено по-семплите дрехи като някои по-млади работници трябвало да бъдат съветвани да не слагат скъсани или прекалено тесни тениски.

В паметната записка от 5 март се посочва, че небрежният дрескод не е подходящ за всеки ден и че всеки служител трябва да е облечен съобразно очакванията на клиентите.

Банковият стил за обличане става все по-маловажен през последните години. Например, главният изпълнителен директор на "Джей Пи Моргън Чейз" - Джейми Даймън, е сниман често без вратовръзка, както и банковият президент Дениъл Пинто.

Разхлабването на правилата в "Голдмън" е част от еволюцията на банката под ръководството на Салъмън, който пое кормилото на 1 октомври 2018-а от Лойд Бланкфейн. Салъмън обеща нова епоха на прозрачност, включително по-подробни тримесечни финансови отчети, първият от които бе посрещнат радушно от анализаторите през януари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във