Банкеръ Daily

Финансов дневник

Goldman Sachs не вижда търговска сделка между САЩ и Китай преди изборите през 2020 г.

Една от най-старите инвестиционни банки в света Goldman Sachs заяви, че вече не очаква САЩ и Китай да постигнат споразумение за прекратяване на продължителния си търговски спор преди президентските избори през ноември 2020 г., тъй като политиците от най-големите световни икономики "поемат по трудна линия", съобщава Ройтерс.

Сега банката очаква от Федералния резерв на САЩ (Фед) да понижи лихвите поне още два пъти до края на 2019 г. "в светлината на нарастващите рискове върху търговската политика, пазарните очаквания за много по-голямо намаляване на лихвите и увеличаването на глобалния риск, свързан с възможността за Брексит без сделка”.

Коментарът за търговията между САЩ и Китай и преразглеждането на очакванията на Фед дойде, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви миналата седмица, че ще наложи 10% тарифа за 300 милиарда долара китайски внос от 1 септември, като допълнително утежни търговското напрежение с Пекин.

Ходът на Вашингтон "предполага, че и двете страни в търговския конфликт поемат по-твърда линия, намалявайки шансовете за резолюция в близко бъдеще", съобщи главният икономист на Goldman Sachs Ян Хациус. Хациус заяви, че новият набор от тарифи ще остане в сила и в деня на изборите през ноември.

Глобалните акции са загубили близо 2,5 трилиона долара от конфликта между САЩ и Китай. В понеделник Китай остави юана да падне в отговор на най-новите тарифи, наложени от САЩ.

След 0,25-процентното понижение преди седмица, Хациус смята, че се стигне до ново свиване с 0,75% през септември, а през ноември с още 0,50%. „Тази година Фед все по-често реагира на заплахите от война, на очакванията на пазара на облигации и на опасенията за глобалния растеж“, добави Хациус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във