Банкеръ Daily

Финансов дневник

Годишните срещи на МВФ и СБ в сянката на скандала с Георгиева

Твърденията за фалшифициране на данни срещу управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева може да хвърлят сянка върху годишни срещи на МВФ и Световната банка, които започват в понеделник (11 октомври), тъй като изпълнителният съвет на фонда не успя да приключи  разследването си преди срещите, съобщава "Ройтерс"

Бордът на МВФ се срещна в неделя с Георгиева и адвокатската кантора, която твърди, че тя е притискала служителите на Световната банка да подобрят класирането на Китай в класацията "Да правиш бизнес" през 2017 г., когато Кристалина Георгиева е била директор в СБ.  

В официално съобщение на МВФ се казва, че бордът на фонда се е стремял да „изясни всички подробности“ в своето проучване на казусапрегледа.

„Бордът постигна по-нататъшен значителен напредък днес в своята оценка и много скоро ще приключи разглеждането на въпроса“, казаха от МВФ.

24-членният борд на МВФ планира да се събере отново в понеделник, за да реши бъдещето на Георгиева начело на кредитора, съобщава "Ройтерс".

Франция и други европейски правителства в петък подкрепиха българската икономистка да завърши мандата й като шеф на МВФ.

Financial Times съобщи в неделя, че САЩ и Япония искат Георгиева да подаде оставка от поста си в Международния валутен фонд.

Скандалът заплашва да засенчи годишните срещи на МВФ и СБ, на които Георгиева ще поеме водеща роля в дискусиите за глобалното възстановяване от пандемията COVID-19, облекчаването на дълга и усилията за ускоряване на ваксинациите, заедно с президента на Световната банка Дейвид Малпас, пише още агенция "Ройтерс".

Facebook logo
Бъдете с нас и във