Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Годишната миграция на банковия мениджмънт

Мениджмънтът може да възроди от пепелищата една компания, може и да я съсипе. Това правило е валидно и при големите финансови корпорации, независимо че там системата за контрол при вземането на решения е много по-сложна и ешелонирана, отколкото при другите компании. В една банка мениджърите имат решаващо влияние върху изграждането на общата политика и затова всяка промяна по върховете й е изключително важна и показателна за това, което се случва или ще се случи в нея.


Сезонът на големите рокади в българския банков сектор бе открит още в началото на 2012-а, когато стана планираната още през 2011-а


смяна на поколенията в управлението на ПИБ

nbsp;


На 24 януари встъпиха в длъжност новите изпълнителни директори на кредитната институция Димитър Костов, Васил Христов и Светослав Молдовански. И тримата са млади, израснали са като специалисти в кредитната институция, запознати са в детайли с нейния механизъм на функциониране, който кардинално бе променен през 2011-а. Малко хора знаят, че през 2010-а собствениците на банката са поръчали на Международната финансова корпорация да изготви план за преструктурирането й съобразно най-добрите бизнес практики и с изискванията на Базел III. Изпълнението му започва през 2011-а. Тогава изпълнителните директори Мая Георгиева, Евгени Луканов и Йордан Скорчев назначиха за свои заместници Димитър Костов, Васил Христов и Светослав Молдовански. В края на годината Георгиева, Луканов и Скорчев станаха членове на надзорния съвет, а техните заместници поеха длъжностите им като изпълнителни директори и започнаха да изпълняват програмата за развитие на банката. Тя доведе до бърз ръст на привлечените депозити, увеличиха се кредитите и общият размер на активите на ПИБ. Резултатът е, че в края на 2012-а тя стана третата по големина банка в България.


Любопитна подробност е, че и Димитър Костов, и Васил Христов започват кариерата си в ОББ, откъдето преминават като служители и началници на дирекции в Първа инвестиционна банка. Тук започват да изграждат мениджърските си умения. Първите си стъпки в сферата на финансите Светослав Молдовански прави в одиторските и консултантски компании КПМГ България и в Делойт. Натрупаният опит в тях е предпоставката той да поеме службата за Вътрешен контрол на банката. По-късно става изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка Албания, а от 2010-а вече е началник на дирекция Операции в ПИБ.


Най-драматични са


рокадите в Общинска банка

nbsp;


и в надзорния, и в управителния й съвет. Драматични, не защото бяха свързани с някакви катаклизми в кредитната институция, а защото предизвикаха политически спекулации от страна на общинските съветници. Някои от тях опитаха да възбудят скандали, чрез които да блеснат в общественото пространство. Общинарите поставиха под въпрос добрата репутация на някои от членовете на надзорния и на управителния съвет на Общинска банка. Но рискът да се появят подобни нападки е неизбежен, когато застанеш начело на банка с държавен или общински капитал.


Още през ноември 2011-а СОС си върна контрола върху кредитната институция и вкара в нея нов надзорен и управителен съвет. Поведението на общинарите в този процес показа, че цялата управленска структура ще бъде заложник на популистките им излияния. Ще припомним, че след като с помощта на БНБ влиянието на фирмите на Христо Ковачки в Общинска банка бе сведено почти до нулата, по решение на СОС в надзора й бе включен изпълнителният директор на Пощенска банка Петя Димитрова, а в управителния й съвет влязоха изпълнителните директори Сашо Чакалски и Георги Беловски и като негови членове Борислав Моянов, Иванка Попова и Васил Тренев.


Във финансовите среди веднага започнаха коментари дали едновременното участие на Петя Димитрова в управлението на една банка и в надзора на друга не съдържа


конфликт на интереси

nbsp;


В крайна сметка обаче приказките бързо утихнаха, защото и гръцките собственици на Пощенска банка, чийто мениджър е Димитрова, и надзорът на БНБ дадоха разрешение тя да заеме и двете позиции. Някои хора в банковите среди бяха озадачени и от назначаването на Борислав Моянов в УС на Общинска банка. Коментарите им за него бяха, че той е преминал през мениджърски структури на редица банки - ДСК, ХЕБРОСБАНК, Пощенска банка, и никъде не се е задържал дълго. Няма значение дали един мениджър е голям специалист, ако има затруднения да си намери мястото в един управленски екип говореха банкери по адрес на Моянов . В такъв случай явно не става за ръководни постове във финансови структури. Изглежда, че това не бяха само злостни заяждания. Мениджмънтът на Общинска банка стана поредният, с който Борислав Моянов не успя дълго време да мели брашно. На 18 май 2012-а надзорният й съвет взе решение да го освободи от длъжността член на управителния съвет - само седем месеца след като го назначи там. Причините за това решение не бяха коментирани. Според Петя Димитрова Моянов напуснал, защото е получил по-примамливо предложение в сферата на консултантския бизнес.


Мястото на Моянов зае Радослав Миленков, който дълги години бе финансов директор на Първа инвестиционна банка и според нейните мениджъри е изключителен специалист и в известен смисъл работохолик. Имал прекалено голяма амбиция бързо да израсне в кариерата, което го накарало да напусне ПИБ. Оценката явно е точна, защото няколко месеца след като влезе в управителния съвет на Общинска банка, Миленков стана третият й изпълнителен директор. Сега единствената мениджърска позиция, която все още не е успял да покори, е тази на главен изпълнителен директор на кредитна институция.


В средата на 2012-а


Петя Димитрова също напусна Общинска банка

nbsp;


Това обаче стана по обективни причини. В началото на юли 2012-а главният изпълнителен директор на кредитната институция Антъни Хасиотис бе изпратен от гръцкия собственик - Юробанк, да поеме дъщерните й дружества в Румъния. Хасиотис трябваше спешно да се прехвърли в северната ни съседка, защото там финансовият пазар не изглеждал никак добре. След тази рокада Димитрова остана единствен изпълнителен директор на Пощенска банка и логично тя бе издигната до най-високата позиция - на главен изпълнителен директор. Това, естествено, промени нейните ангажименти. Преди заминаването на Хасиотис тя не отговаряше пряко за работата с бизнеса - корпоративен, малки и средни предприятия и услуги за гражданите. Заемайки позицията на главен изпълнителен директор на Пощенска банка, Петя Димитрова пряко пое отговорността за работата с големите фирми и с малките и средните предприятия. Наблюдава и услугите за граждани, за които отговаря Ефтимос Зоис. При тези ангажименти тя е преценила, че е по-логично да подаде оставка. На нейно място в надзора на общинската кредитна институция бе избран проф. д-р Здравко Гъргаров, който е преподавател в Международното бизнес училище в Ботевград - висше учебно заведение, изградено на основата на българо-датския колеж.


Напускането на Димитрова стана повод по-късно през годината името й да се завърти в


политическите препирни между столични общински съветници

nbsp;


През ноември на едно от заседанията на СОС Георги Кадиев от БСП разпалено попита:Защо беше назначена и освободена Петя Димитрова в надзорния съвет на банката и какво възнаграждение е получила при освобождаването си. Наложи се председателят на надзорния съвет на Общинска банка Стефан Ненов да обяснява пред медиите това, което вече казахме - Димитрова е напуснала заради новите си задължения в Пощенска банка и не е получавала никакво обезщетение за това, че е излязла от надзора на Общинска банка.


След като пое през юли в ръцете си цялото управление на Пощенска банка, Димитрова бързо се сдоби с втори изпълнителен директор. Това бе Димитър Шумаров, който дойде в Пощенска банка от ОББ и зае поста главен финансов директор. Той е типичният експерт на висш мениджърски пост. Има над 20 години опит в банковата сфера. Работил е за Банковата консолидационна компания, бил е председател на надзорния съвет на СОФИЯБАНК, член на съвета на директорите на банка БИОХИМ. Близо 16 години работи за ОББ, като през последните четири бе неин главен финансов директор. Шумаров според колегите си също е работохолик, обича да изпипва детайлите и, за разлика от Петя Димитрова, няма никакъв афинитет към медийни прояви. Дори по този повод обича да казва, че дълги години е успял да се опази от медиите, а и сега няма никакво намерение да се навира в очите на хората. Четири месеца след новото му назначение собствениците на Пощенска банка и на ОББ - гръцките Юробанк и НБГ, обявиха, че ще се обединяват. Ако това наистина стане факт, нищо чудно този процес да се прехвърли и в Пощенска банка и в ОББ, и да се окаже, че Шумаров ще се върне на работа... там, откъдето е дошъл.


В ИНВЕСТБАНК също бяха направени някои


рокади, които не станаха достояние на широката публика

nbsp;


Ръководството на банката по принцип избягва да се набива в очите на медиите, защото вече три години собственичката на кредитната институция Петя Славова е обект на черен пиар. Причините са разнообразни - стари вражди, забъркване в политически комбинации със сегашните управляващи, чисто финансови проблеми. Ще припомним, че БНБ постави изрично условие кредитната институция да увеличи капитала си, което Петя Славова засега успява да изпълни. Усилията банката да излезе на печалба през 2012-а обаче не дадоха резултат. Според хора, познаващи ситуацията в кредитната институция, точно това е била една от причините през лятото на 2012-а да бъде освободен изпълнителният й директор Станимир Михайлов. Това стана по-малко от година, след като Славова го привлече от Токуда Банк, където той също бе изпълнителен директор. Според официалното съобщение Михайлов сам е подал молба да напусне и е освободен от длъжност по взаимно съгласие. Служители в банката обаче с недомлъвки подсказват, че се е разделил с банката, защото не е бил особено активен в работата с проблемните кредити.


От надзорния съвет на банката през есента на 2012-а излезе и Румяна Рахнева, която се задържа на тази длъжност около година. И за нейното напускане нямаше официално съобщение. Иначе в банковите среди се говори, че Рахнева не се е сработила със собственичката на банката Петя Славова.


В края на годината и


в Societe Generale Експресбанк дойде нов мениджър

nbsp;


Главният й изпълнителен директор Филип Лот, който заемаше тази длъжност осем години, бе изпратен в Румъния, за да оправя бизнеса на дъщерните дружества на Societe Generale там. Според някои служители на кредитната институция заминаването му не е изненада, тъй като Лот е в България от дълго време, а международните банкови холдинги имат практика техните служители да не се задържат на висши мениджърски постове в една държава повече от два или три мандата. На мястото на Лот начело на Societe GeneraleЕкспресбанк бе назначен Антоан Тусен, който все още се запознава със ситуацията в страната ни и тепърва ще проявява своите мениджърски умения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във