Банкеръ Daily

помен

Година от смъртта на Димитър Димитров

На 12 декември се навършва 1 година от смъртта на големия български банкер Димитър Димитров. Той ни напусна само на  63 години.

Митко, както му викахме приятелите, имаше многогодишен опит в банковата индустрия в България, заемал е множество ръководни позиции във водещи банкови институции.

От 1993 г. до 1995 г. Димитър Димитров беше изпълнителен директор на ОББ.

Димитров, най-високият български банкер носеше у себе си не само достолепието на големите хора, но и философския размисъл на безупречния професионалист. Той работеше много, а говореше малко.

Интернет мълчи за негови интервюта. Дядо Грийнспан беше казал, че централната банка говори най-добре, когато мълчи.

Не само като централен банкер, но и на всички други длъжности, на които е бил Митко,  избягваше да прахосва словото и коментираше само когато решеше, че има смисъл.

В изключителни случай той биваше рязък. Когато под повърхността на благоприличието се вършеха непристойни неща, когато се симулираше дейност.

Димитров започва кариерата си в Националния статистически институт. От 1982 г. – 1987 г. е началник отдел и главен експерт в Българска народна банка, а от 1987 г. до 1993 г. работи в Строителна Банка АД, където последователно заема длъжностите директор на отдел, вицепрезидент и президент.

През 1995 г. е заместник–министър на икономическото развитие, а през 1996 г. е подуправител на Българска народна банка.

От 1995 г. до 1996 г. е председател на Съвета на директорите на Банкова консолидационна компания и през 1997 г. е изпълнителен директор на Банкова консолидационна компания. 

Бил е член на управителния съвет на холдинг Доверие АД и част от дъщерните му дружества. От ноември 2001 г. до май 2011 г. е изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на Насърчителна банка , сега Българска банка за развитие. На 30 септември 2014 г. той беше избран от Министерството на финансите за член на Надзорния съвет на ББР.

Ще те помним,  Митко!

От приятелите от „Банкеръ“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във