Банкеръ Daily

Финансов дневник

Глобите за шестте банки са само началото

Споразуменията за 4.3 млрд. долара между американските и британските власти и шестте банки, обвинени в манипулация на валутните пазари, са само началото на скандала във финансовия свят, който може да доведе до много по-тежки последствия.

Citigroup, UBS, HSBC, Royal Bank of Scotland, JPMorgan Chase & Co и  Bank of America се съгласиха да платят санкции за уреждане на гражданските искове, заради това че не са успели да спрат незаконните практики на свои трейдъри.

Това обаче не разрешава разследването на Министерството на правосъдието на САЩ, нито разследването на мощния банков регулатор на Ню Йорк, Бенджамин Лауски, който има репутацията да сключва споразумения със световните банки за рекордни суми.

Източници, запознати с въпроса, казват, че  Министерството на правосъдието може да повдигне обвинения още в началото на следващата година, а Лауски може да предприеме действия срещу банките под неговата юрисдикция преди очакваното му напускане, което най-вероятно ще се случи в началото на 2015 година.

Според бивши прокурори, запознати със случая, наказателните органи разполагат с обширни доказателства, въз основа на записи, предоставени от финансовия регулатор на Великобритания и властите в САЩ с разговори на търговци, които нагло обсъждат опити за манипулиране на валутните курсове.

"Записите обикновено са най-силното доказателство, което можете да имате", казва един бивш прокурор пред агенция „Ройтерс“. Друг бивш прокурор запознат с разследванията посочва, че очаква, че публичността около първия кръг на споразуменията да даде тласък на висящи разследвания.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във