Банкеръ Daily

Финансов дневник

Глобалните банкери са настроени "много про-китайски"

Колм Келер

Председателят на "Ю Би Ес груп" Колм Келер твърди, че всичките банкери в световен мащаб подкрепят силно Китай. Келер е направил коментара на финансовия форум в Хонконг, където официални китайски представители ухажват изнервени интернационални инвеститори. Мегаполисът се бори да повиши статуса си на международен финансов център след като ограничаването на гражданските права и годините на строги противопандемични рестрикции предизвикаха отлив на капитали и засилиха опасенията, че бизнесът се изнася към съперника Сингапур.

Официалните китайски власти са използвали видео интервюта, за да убедят чуждестранните инвеститори в икономическата мощ на страната, която в момента полага усилия да се справи с кризата в сектора на недвижимите имоти и със забавения от политиката на нулев КОВИД растеж. 

"Не четем американската преса и всички приемаме за истина китайската версия", заявява Келер. Забележката му за медиите е очевидна шега и отправка към предишните забележки на Фанг Сингхай - заместник-председател на Китайската комисия за регулиране на ценните книжа - по време на предварително записан сегмент от събитието. Фанг казал на присъстващите, че "би посъветвал интернационалните инвеститори да открият сами какво наистина се случва в Китай и какви са истинските намерения на правителството" и че "не трябва да четат прекалено много международни медии". Коментарите на Фанг, направени след рекордни разпродажби на китайски акции през миналата седмица след като китайският президент Си Дзинпин консолидира властта, предизвикали смях и аплодисменти от публиката. Китайският надзорник приканил също да не се правят залози срещу страната му и срещу Хонконг. 

Келер е говорил на сесия заедно с главните изпълнителни директори на "Голдмън Сакс" Дейвид Салъмън и на "Моргън Стенли" Джеймс Горман, с главния финансов директор на "Блекстоун" и с президента на "Бенк ъф Чайна". В кулоарите на форума пък главният изпълнителен директор на "Ейч Ес Би Си груп" Ноел Куин заявил увереност в изключително позитивната перспектива на Китай когато би запитан дали смята, че Хонконг отново е в бизнеса.

Народната банка на Китай се надява, че страната няма да изпадне в рецесия, а растежът само ще се забави въпреки ликвидната криза и вълната от фалити в имотния бранш. Заместник председателят на китайския регулатор на банковия и застрахователния сектор Сяо Юанки пък набляга на ниския дял на необслужваните заеми за недвижими имоти и на ипотеките.

Държавните китайски медии тръбят за икономическа стабилност и възстановяване след ХХ-я конгрес на Китайската комунистическа партия, на който Си Дзинпин получи безпрецедентен трети мандат като партиен лидер. Анализатори обаче посочват, че икономическата перспектива на азиатския колос се е влошила през последните месеци, защото стриктната политика за нулев КОВИД е довела до масови бизнес карантини. Сред последните значими "жертви", за които съобщават през седмицата международните медии, е "Шанхай Дисниленд", който бил затворен след като дал положителен тест за коронавирус. Работници от Джънджоу пък избягали от най-големия завод за iPhone в света, за да избегнат заплахата да бъдат поставени под карантина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във