Банкеръ Daily

Финансов дневник

Глобалният растеж е "под заплаха", предупреди Кристин Лагард

Бившият ръководител на Международния валутен фонд и единствен кандидат за президент на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди в четвъртък, че глобалният растеж е "крехък" и "под заплаха", като същевременно призова политиците да работят за намаляване на уязвимостите.

Политиците трябва да работят заедно, за да се "опитат да намалят нестабилността и ... да разрешат несигурността", изправени пред световната икономика, каза Лагард в интервю за "Франс прес".

Лагард, която миналата седмица официално се оттегли като управляващ директор на МВФ, заяви, че проблеми като Brexit и търговското напрежение „са създадени от хора и могат да бъдат отстранени от хора“.

Лагард, която беше първата жена, която ръководи кризисния кредитор и се очаква да стане първата жена, която пое ръководството на Европейската централна банка по-късно тази година, каза: „малко жена няма да навреди“.

Нейните коментари дойдоха в деня, когато ОИСР заяви, че търговското напрежение влошава световния растеж, което го накара да намали прогнозата си за световната икономика до най-бавния темп от началото на финансовата криза през 2008 година. Търговската война на американския президент Доналд Тръмп с Пекин подкопа бизнес инвестициите и износа в момент, когато китайската икономика вече се измества към по-бавен растеж.

"Това, което имаме в момента, е доста посредствен растеж", който е "крехък и е застрашен", каза Лагард. Според нея централните банкери са направили страшно много, за да предотвратят прерастването на кризата в депресия.

Кристин Лагард обеща, че след като поеме управлението на ЕЦБ, ще се съсредоточи върху създаването на работни места и стабилността.

Лагард разкритикува Доналд Тръмп заради острите му позиции срещу решенията на ЕЦБ и Федералния резерв. Според нея политическата намеса в работата на централните банки не се отразява добре. 

Но тя добави също така, че  централните банкери трябва да се стремят да бъдат "предвидими". "Има достатъчно несигурност по света, за да добавяме още", уточни Лагард. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във