Банкеръ Daily

Финансов дневник

Глобалният дълг ще удари 200 трилиона долара и ще достигне 265% от БВП

До края на годината глобалният дълг ще достигне 200 трилиона долара, или 265% от годишната икономическа продукция в света, прогнозира рейтинговата агенция Standard & Poor's Global. Въпреки това експертите от агенцията не очакват скоро да се стигне до дългова криза, пише "Ройтерс".

Съотношението между дълга и БВП е нараснало с 14% процента след началото на кризата, вследствие на коронавируса. Това е резултат на новопоетите задължения от правителствата, бизнеса и гражданите в световен мащаб.

„Глобалният дълг към БВП нараства в продължение на много години, а пандемията просто изостри възхода“, се казва в доклада на S&P.

Въпреки големия скок и очакваната вълна от необслужени задължения през следващата година, агенцията не очаква голяма криза на този етап.

"Прогнозираният скок от 14% на глобалния дълг към БВП през 2020 г. е малко вероятно да причини краткосрочна дългова криза, при условие че икономиките се възстановят, ваксините са широко разпространени, лихвените проценти остават много ниски и поведението на заемодателите е умерено", уточняват от Standard & Poor's.

Докато световната икономика се изправи на крака след пандемията, съотношението на глобалния дълг към БВП трябва да се успокои до 256% до 2023 г., казват още от S&P.

"Очакваме ръстът на дълга на корпорациите, правителствата и домакинствата да се успокои, както обикновено се случва след рецесиите“, добавят експертите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във