Банкеръ Daily

Финансов дневник

Глобални облаци са надвиснали над икономиката

Само за третото тримесечие на 2019 г. станахме свидетели на редица важни събития, сред които поредният епизод на аржентинската валутна криза, неочакваната смяна на правителството в Италия, демонстрациите в Хонконг и Русия, все по-напрегнатата ситуация около Брексит и атаката срещу нефтените инсталации в Саудитска Арабия, констатираха анализаторите на международната компания "Кофас".

"Рисковете, които наблюдавахме през първото полугодие, като спад на обема на световната търговия, голямата нестабилност на цените на петрола или дори спадът в продажбите на автомобили в Европа и Китай, са налице и днес. Те, съчетани с увеличението на областите на политическа несигурност продължават да влияят на корпоративния морал. Днес, вече не само европейските и азиатските фирми, а и американските компании са открито загрижени за протекционистката реторика на президента Доналд Тръмп. Въпросът е временно явление ли е този песимизъм на производствените компании и можем ли да считаме, че той няма да се отрази неблагоприятно на сферата на услугите? Или обратно - това ще доведе до рецесия, като тази през 2009 г.?", коментират експертите. Според тях сценарий, подобен на този, наблюдаван след спукването на "Интернет балона" през 2001-2002 г. сега изглежда все по-вероятен: индустриалната рецесия ще се измести към услугите и растежа в основните напреднали икономики и ще се забави през 2020-а. Единствената добра новина е, че централните банки на Съединените щати, Еврозоната и много развиващи се стопанства са взели мерки за овладяване на ситуацията чрез облекчаване на паричните потоци.

Според данни на холандския институт за анализ на икономическата политика, световната търговия се е свила за трето поредно тримесечие между април и юни 2019 година. За цялата 2019-а от "Кофас" очаква нейният обем да се смали с 0,8 процента.

Перспективите за 2020 г. ще зависят до голяма степен от политическата среда. Дори ако почти целият китайски износ за Съединените щати бъде обмитяван в края на 2019 г., американският президент все още ще има възможност за маневра, с която да окаже натиск върху Китай. Що се отнася до митата, съществува възможност за по-нататъшно увеличение на съществуващите ставки. Припомняме, че самият Тръмп заяви по време на президентската кампания през 2016 г., че ще наложи 45% мита върху китайския внос. Преди всичко обаче той може да вземе и други, немитнически мерки, които биха могли да окажат изключително неблагоприятно въздействие върху търговията.

Тази политическа несигурност не е единствената причина за рецесията на световната търговия и промишлеността в развитите икономики. Продължаващите структурни промени в автомобилния сектор, които се обсъждаха през последното тримесечие, са все още приложими на практика. Това са минали и бъдещи стандарти за борба със замърсяването през 2020 г., особено в Европа, както и промени в поведението на потребителите, най-вече в Китай. В този контекст европейските икономики се движат на две скорости.

"От едната страна са тези, които са особено зависими от световната индустрия и търговия, например Германия, или пък тези, в които е налице вътрешнополитическата несигурност, като Италия и Обединеното кралство. В тези три стопанства растежът на БВП беше нулев или отрицателен през второто тримесечие на 2019-а. За тях "Кофас" прогнозира положителен, но слаб растеж през 2020-а, съответно 0,5% увеличение на БВП на Германия, 0,7% на Италия и 0.9% на Обединеното кралство, при условие че се избегне сценария Брексит без сделка.

От друга страна, във Франция, Испания и Холандия компаниите продължават да инвестират, а броят на фалиралите дружества продължава да намалява. Въпреки лекото забавяне, "Кофас" все още очаква растежът да се задържи над 1% през 2020 г.: съответно 1,2% за Франция, 1,9% за Испания и 1,5% за Холандия.

Маржовете на компаниите се влошават поради високите разходи за труд и последиците от протекционистките мерки, предприети от началото на 2018 г., уточняват анализаторите. В този контекст, ефектът от по-ранните бюджетни мерки, по-специално от намаляването на корпоративните данъци, ще бъде усетен по-слабо през 2020 г., като "Кофас" предвижда той да се забави значително - до 1,3% след 2,2% през 2019 г. или под нивото на консенсуса (1,8% за 2020 г.). Все пак, той няма да бъде отрицателен на годишна база - сценарий, наподобяващ силно наблюдавания през 2001-а. Въпреки това, в Европа разпространяващите се ефекти от забавянето на индустрията и услугите, не са много видими на този етап.

"В допълнение към първата, втората най-развита икономика в света също рязко се забавя. Китайското промишлено производство нарасна с едва 4,4% на годишна база през август. Това е най-ниското му ниво от февруари 2002-а. Има много причини за това забавяне. В допълнение към все още значителните свръхкапацитети в строителството и металургията, автомобилният сектор и ИКТ са засегнати сериозно и от последиците от търговската война със САЩ, както и от промените в поведението на китайските потребители. Предвиждаме, че растежът на БВП в Китай ще бъде под очакваното през 2020 г - 5.8%.", сподели Пламен Димитров, управител на "Кофас" в България.

Много централни банки взеха под внимание това значително забавяне на растежа и обявиха мерки за облекчаване на паричните потоци. През септември 2019 г. Федералният резерв понижи основния си лихвен процент за втори път през последните два месеца (целеви 1.75% - 2%). Освен това, за първи път от десет години, ФЕД инжектира ликвидност на паричния пазар на 17 септември 2019 година. Липсата на ликвидност в банковия сектор, която това действие показва, подчертава факта, че ФЕД вероятно ще трябва да започне да купува активи отново и по този начин да увеличи размера на баланса си отново през следващите тримесечия. От своя страна Европейската централна банка възобнови програмата си за изкупуване на облигации на 12 септември 2019 г. и намали лихвения процент по депозитите, облагащи свръх ликвидността на банките (от -0.40 до -0.50%). Ефектите от тези парични политики, които определят отрицателни номинални лихви, са несигурни. Освен в Еврозоната, САЩ и Китай, паричната политика е облекчена в много други икономики, особено в развиващите се страни като Мексико, Бразилия, Индия, Индонезия, Филипините, Малайзия, Корея, Русия, Перу, Египет, Южна Африка, Нигерия и Саудитска Арабия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във