Банкеръ Daily

Финансов дневник

Глоба до 20 млн. евро за фирмите, злоупотребяващи с лични данни

Бългapcĸи и cвeтoвни ĸoмпaнии щe бъдaт глoбявaни c дo 20 милиoнa eвpo, aĸo нe зaщитaвaт личнитe дaнни нa пoтpeбитeлитe cи или злoyпoтpeбявaт c тяx. Toвa пpeдвиждa нoвoтo eвpoпeйcĸo зaĸoнoдaтeлcтвo зa зaщитa нa личнитe дaнни.

Поради тази причина всяка българска фирма, която работи с лични данни, до 25-ти май трябва да назначи експерт по сигурността.  В момента в страната са регистрирани над 370 хил. администратора, опериращи с лични данни - банки, застрахователни и пенсионни компании, мобилни оператори, държавни и общински институции.

Според новата мярка над 50 хил. от тях, които имат персонал над 40 души,трябва да назначат служител по сигурността на личните данни.

Законопроектът с новите изисквания за защита на личните данни е готов и се очаква вътрешният министър до дни да го внесе за обсъждане в Министерския съвет.

Целта на новия „Общ регламент за защита на личните данни“ е да хармонизира регулациите, касаещи обработката и съхранението на лични данни в страните от Европейския съюз и да усъвремени настоящата, вече морално остаряла, законова рамка, която е приета през далечната 1995 г. Според Европейската комисия въвеждането на единни правила ще спести на бизнеса сумарно около 2,8 млрд. евро от правни разходи. Редно е също така да се подчертае, че с тях ще трябва да се съобразят и чужди компании, които оперират на територията на ЕС.

Санкциите при неспазване на регламента са глоби в размер до 4% от годишния оборот в световен мащаб на компанията или до 20 млн. евро, като се взима по-високата сума. За нарушение се счита “нарушение на сигурността, което води до случайно или неправомерно унищожаване, загуба, промяна, неразрешено разкриване или достъп до лични данни, които се предават, съхраняват или обработват по друг начин”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във