Банкеръ Daily

Финансов дневник

Главният оперативен директор на Credit Suisse подаде оставка

Главният оперативен директор на Credit Suisse Пиер-Оливие Буе.

Висш изпълнителен директор в една от най-големите европейски банки се оттегли от поста си. Това решение бе взето, след като разследване установи, че той е поръчал операция по наблюдение на водещ банкер, присъединяващ се към екипа на конкурентна банка. Главният оперативен директор на Credit Suisse Пиер-Оливие Буе подаде оставка с незабавен ефект, съобщи швейцарската банка, а шпионската афера с негово участие е причинила сериозни щети върху репутацията на финансовата институция.

Буе призна по време на разследването, че е поискал началникът по сигурността на Credit Suisse да постави бившия изпълнителен директор на банката Ихбал Хан под наблюдение в края на август, след като конкурентната банка UBS обяви, че той ще се присъедини към тях. Буе е наредил надзора над Хан с цел защита на интересите на банката и не е уведомил изпълнителния директор Тиджане Тиам или друг член на висшето ръководство на Credit Suisse за действията си.

Според информацията от финансовата институция главният оперативен директор на Credit Suisse Пиер-Оливие Буе се е опасявал, че Хан ще се опита да насърчи колегите си от Credit Suisse да се присъединят към него в UBS, и затова е бил притеснен, че той представлява риск за интересите на Credit Suisse. Хан е бил наблюдаван в продължение на седем работни дни между 4 и 17 септември от частни детективи. Вътрешнофирменото разследване в крайна сметка така и не е открило никакви доказателства, че бившият изпълнителен директор на банката е нарушил договорните си задължения, опитвайки се да привлече служители или клиенти на банката на новата си длъжност, заяви Credit Suisse.

Управлението на активите на богати клиенти е във фокус за швейцарските банки и техните конкуренти в Европа, тъй като те се опитват да компенсират спада на приходите от инвестиционно банкиране и влиянието на отрицателните лихви върху маржовете на кредитите. Поради това не е необичайно банкерите да вземат дългогодишни клиенти със себе си, когато сменят работодателите. В управлението на активите банкерите често изграждат близки отношения с клиенти в продължение на много години, затова битката между конкурентите за заможните клиенти е ожесточена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във