Банкеръ Daily

Финансов дневник

Главният изпълнителен директор на "УниКредит" подава оставка

Жан-Пиер Мюстие

Главният изпълнителен директор на "УниКредит" - Жан-Пиер Мюстие - ще се оттегли от поста си през април 2021-а когато изтича и мандата му. В официално изявление в късните вечерни часове на 30 ноември Мюстие посочва, че е взел това решение заради несъгласието на банковия борд с новата му бизнес стратегия и с основните й стълбове. И че с оттеглянето си дава възможност на новия банков мениджмънт да изработи и следва нова политика. 

"УниКредит" пък обяви, че бордът на директорите и новият му председател Пиер Карло Падоан ще започнат да набират външни и вътрешни кандидати, които да заменят Мюстие. Процедурата ще стартира на 2 декември.

Трусовете на върха в италианския банков лидер "УниКредит" изпреварват обявените за тази седмица решителни обсъждания за бъдещето на Мюстие, което е под въпрос след споровете около потенциалното поглъщане на проблемния регионален конкурент "Банка Монте дей Паски ди Сиена". Преди планираните дискусии членовете на борда на "УниКредит" проведоха извънредно, непланирано съвещание в почивния 29 ноември. Неформалните разговори са били съсредоточени върху обновяването на борда преди края на мандата на Мюстие, който изтича през април, твърдят запознати с темата лица.

Местният Il Sole 24 Ore пък съобщи в неделното си издание, че бордът е трябвало да обсъди условията на Мюстие да остане начело на единствената италианска "системно важна в глобален аспект" банка за още три години. 

Събитията се случват след смутна година за "УниКредит". Мюстие, подобно на много други главни изпълнителни директори от бранша, бе принуден да се откаже от амбициозните си планове за банковия бизнес заради пандемията от COVID-19. Той влезе в сблъсък с някои членове на банковия борд през последните месеци заради подхода си към наболялата тема за сливанията и поглъщанията в бранша и с твърденията си, че "УниКредит" трябва да се дистанцира от набиращата сила консолидационна вълна на местния пазар и да се съсредоточи върху естествения си растеж. 

Мюстие нееднократно се е противопоставял на поглъщанията и е споделял, че би предпочел да плати дивиденти на акционерите. Което определено не е по вкуса на италианското министерство на финансите, което усилено натиска "УниКредит" да придобие спасената с пари на италианските данъкоплатци и контролирана от държавата "Монте Паски", за да изпълни ангажиментите си към Брюксел, поети по време на спасителната акция. Назначаването на Пиер Карло Падоан - бивш финансов министър на Италия от 2014-а до 2018-а и архитект на спасителната операция на "Монте Паски" - за следващ председател на борда на "УниКредит" (което банката вече обяви), цели да разчисти пътя за поглъщането, твърдят добре информираните източници. 

Същевременно, Мюстие работеше усилено по осъвременяването на стратегическия план на банката, който трябваше да обяви в началото на 2021-а, защото несигурността, предизвикана от заразата, усложни постигането на първоначално очертаните банкови цели. В началото на ноември той обяви, че временно се отказва от идеята да отдели чуждестранните активи на "УниКредит" в самостоятелна структура. Този план засягаше бизнеса на италианския кредитор в Германия и в Австрия, който трябваше да се разграничи от по-рисковите операции на "УниКредит" на националния пазар и който стана не чак толкова наложителен след като щедрата програма на Европейската централна банка за покупка на облигации понижи рязко рисковите премии между отделните държави. Запознати с кухнята лица твърдят, че въпросната схема е предизвикала недоволство в банката.

Италия, редом с Испания, е сред европейските пазари с набираща скорост банкова консолидация. Италианската "Интеза Санпаоло" (основният регионален съперник на "УниКредит") купи по-дребната "Ю Би Ай банка", а италианското поделение на "Креди агрикол" предлага около 875 млн. щ. долара, за да придобие "Кредито Валтелинезе". 

Мюстие пък се оттегли от тазгодишното състезание за главен изпълнителен директор на "Ейч Ес Би Си холдингс", в което беше ключовият съперник на временния шеф на банката Ноел Куин. Решението на Мюстие, според запознато с въпроса лице, било продиктувано от преценката му, че не трябва да напуска "УниКредит" точно преди представянето на новия стратегически план на банката и в условията на растящите страхове от разпространението на COVID-19.

Петдесет и девегодишният Мюстие- една от най-популярните и изявени фигури в европейския финансов бранш - пое управлението на "УниКредит" през юли 2016-а. Той успя да съкрати разходите, да изчисти банковия баланс от огромна част проблемни кредити, да привлече повече средства от инвеститорите и да продаде активи за над 25 млрд. евро, като същевременно положи усилия да опрости банковата структура и да подобри инвестирането на банковия капитал. След като политиците осуетиха амбициите му за трансгранично обединение, Мюстие изключи каквито и да било сливания и поглъщания на местна основа и нееднократно заявяваше, че допълнителният капитал ще се използва в подкрепа на икономиката и за възмездяване на инвеститорите.

"УниКредит" приключи третото тримесечие на печалба, която надхвърли прогнозите на анализаторите, благодарение на увеличените приходи от търговски операции и по-малкото количество заделени кредитни провизии. Въпреки влиянието на пандемията върху длъжниците, кредитната институция успя да редуцира коефициента на необслужваните заеми до 4.7% към 30 септември - най-ниският дял сред основните й съперници. Пазарната оценка на "УниКредит" обаче е намаляла с около 33% през тази година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във