Банкеръ Daily

Финансов дневник

Главчев: Не сме предлагали да бъдат печатани пари заради КТБ

Целта на решенията на временната бюджетна комисия от вчера е да се даде възможност на БНБ да си свърши работата. Не сме предлагали да бъдат печатани пари, заяви категорично депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев по повод дебатите за спасяването на поставената под специален надзор КТБ.

Според гласувания от депутатите на първо четене текст БНБ ще е длъжна да вземе мерки по оздравяването на всяка банка, чийто собствен капитал е станал отрицателен. Това трябва да стане с промени в Закона за кредитните институции до 6 ноември. Според ГЕРБ по този начин ще се премахне вземането на автоматично решение БНБ да отнема лиценза на банката, когато собствения й капитал е отрицателен.

Главчев увери, че поправките не предвиждат държавата да налива пари в КТБ.

„В едно нещо Иван Искров беше прав и това е, че задължение на държавата е да изплати парите по гарантираните депозити до 100 хил. евро. Става въпрос за европейска директива" коментира депутатът.  По думите му народните представители нямат данни от одита, а става дума за консултантска услуга, която да оцени активите на КТБ.

„Изрично е записано, че това не е одит, нищо че и трите са одиторски фирми. Това е консултантска услуги и е посочено в докладите. Не представлява нито одит, нито преглед по смисъла на международните одиторски стандарти. Това е оценка на активите на КТБ”, поясни Димитър Главчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във