Банкеръ Daily

Финансов дневник

Гешев твърди, че Русия пази Цветан Василев в Белград

"Русия пази банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия", заяви главният прокурор Иван Гешев след среща с български евродепутати в Брюксел, предаде БНР.

Както "Банкеръ" съобщи, по-рано обвинител №1 изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които отново ги сезира за възникналите трудности по изпълнението на изпратените до сръбските власти две молби за екстрадиция на Цветан Василев. 

"Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава - Република Сърбия  по този конкретен случай, във връзка с  водено от българските власти наказателно производство срещу  българския гражданин Цветан Василев, поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на  задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок“, пише в писмото на главния прокурор.

"Аз не съм дипломат и не съм политик", каза главният прокурор в отговор на въпрос дали обвързва преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС.

"Аз съм дал една информация, която е юридическа, на Европейската комисия и Европейския парламент. Политическите изводи ще си ги направят съответните политици, съответните дипломати и съответните хора, от които зависи това", обясни Гешев.

Банкерът Цветан Василев, който от години се намира в Белград, иска да бъде разпитан чрез видеовръзка по делото за фалита на Корпоративна търговска банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във