Банкеръ Daily

Финансов дневник

Гешев сезира Брюксел, че Сърбия не екстрадира Цветан Василев

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е изпратил писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които отново ги сезира за възникналите трудности по изпълнението на изпратените до сръбските власти две молби за екстрадиция на българския гражданин Цветан Василев. 

"Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава - Република Сърбия  по този конкретен случай, във връзка с  водено от българските власти наказателно производство срещу  българския гражданин Цветан Василев, поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на  задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок“, пише в писмото на главния прокурор.

В него се напомня, че към настоящия момент са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските власти по съответния ред на първоначалната молба, както и 4 години и 8 месеца от  изпращането на допълнителната молба за екстрадиция на въпросното лице.

Писмото на Иван Гешев е с копие до председателя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с оглед бъдещата преценка относно готовността на Република Сърбия като кандидат за членство в Европейския съюз и прилагане на принципа за върховенство на закона в съдебните процедури.

Главният прокурор припомня, че по отношение на процедурите за предаване на издирвани за престъпления лица съгласно Европейски заповеди за арест, се прилагат сроковете до 90 дни /3 месеца/, които са несравнимо по-кратки  за произнасяне на  окончателни съдебни решения за предаване или отказ от предаване на издирвани лица спрямо тези по конкретния случай.

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е изпратил писмо и до Висшия съд в Белград, в което информира, че молбите на българската страна от 2014 г. за екстрадицията на Цветан Василев продължават да са валидни.

"Отново бихме желали да отбележим, че наказателното производство срещу Цветан Василев, относно присвояването на пари от КТБ е без аналог в историята на българското правораздаване, с огромно въздействие върху икономиката и финансовата стабилност на страната ни", се казва в писмото на Гешев.

Банкерът Цветан Василев, който от години се намира в Белград, отново поиска да бъде разпитан чрез видеовръзка по делото за фалита на Корпоративна търговска банка.

На заседанието по делото през ноември 2019 г. с декларация, прочетена от адвоката му Константин Симеонов, Василев разкритикува поведението на основния прокурорски свидетел Бисер Лазов и заяви, че с цел "опресняване" на паметта му дава данни за задълженията на депутата Делян Пеевски към фалиралата банка.

Банкерът не посочи конкретна сума, но обясни, че срещу инициалите ДП стоят "непреките задължения на Делян Пеевски и контролирани от него структури към банката, формирани на база негови бизнес начинания, в т.ч. и главно медийните му такива". Зад инициалите ДП1 се крият лични задължения, твърди банкерът.

Главният прокурор Иван Гешев не бе споменавал името на Пеевски на заседанията по делото. Едва при първото гласуване на кандидатурата му от Висшия съдебен съвет той все пак призна, че депутатът е имал кредити от КТБ . Но понеже задълженията били погасени, името му не фигурирало в делото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във