Банкеръ Daily

Финансов дневник

Германските домакинства с основен принос за по-бързия растеж

Силното индивидуално потребление в най-голямото европейско стопанство е основният двигател на по-бързото от прогнозираното възстановяване през второто тримесечие. БВП на Германия се е увеличил с 1.6% в периода април-юни при първоначални оценки за 1.5% ръст, съобщи на 24 август статистическата служба на страната. Най-голям принос за подема имат разходите на домакинствата, които са скочили с 3.2%, мощната фискална подкрепа и растящите капиталови инвестиции.  

Тези фактори поставят германското стопанство в перспективната позиция да достигне предкризисните си равнища през идните няколко месеца, по оценка на Бундесбанк. Германските централни банкери обаче предупреждават, че възникват и рискове за икономическата перспектива, което означава, че подемът няма да е чак толкова мощен колкото са били първоначалните очаквания.   

Производителите водят безпрецедентна битка с недостига на суровини и с други пробиви по снабдителните вериги. Растящият брой на заразените с новите варианти на коронавируса представляват допълнителна заплаха, въпреки че правителството се опитва да предотврати възобновяването на карантините за бизнеса и за обществените събирания и услуги. 

"Напрежението във веригите за доставки се е превърнало в по-голяма заплаха за икономиката отколкото COVID", посочва Карстен Бржески - икономист в "Ай Ен Джи". Той допълва, че "сегашното положение предполага, че тези проблеми могат да продължат да съществуват безпроблемно до края на годината, с което потенциално да ограничат растежа". 

През юни Бунедсабнк прогнозира 3.7% увеличение на БВП на Германия през 2021-а. Икономисти, анкетирани от агенция "Блумбърг" през август, предвиждат 3.2% икономически растеж през тази година.  

Публикуваните в началото на седмицата данни за индекса, следящ активността на бизнеса, показват забавяне в частния бранш през този месец, като секторът на услугите е поел ролята на основен двигател на подема. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във