Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ГЕРМАНСКИТЕ БАНКИ СЕ БОРЯТ С НАСРЕЩЕН ВЯТЪР

Германските банки, включително и Дойче Банк (Deutsche Bank) и Вест Ел Бе (WestLB), ще трябва да положат усилия, за да увеличат печалбата си заради загубите от колапса на щатския пазар на ипотеки с ниско качество и местната конкуренция, констатира международната рейтингова агенция Мудис инвестърс сървис. Тя понижи оценката си за перспективата пред немските кредитни институции от стабилна на отрицателна в доклада, публикуван на 8 април във Франкфурт. Все още е твърде рано да твърдим, че съзираме светлина в тунела - заяви пред репортери управителният директор на Мудис Йоханес Васенберг. - Насрещният вятър може дори да се усили и никакви значителни подобрения не могат да се очакват през 2008-а.
По оценка на експертите на рейтинговата агенция германският банков сектор си остава пренаселен със своите 2277 кредитни институции. Търговските банки като Комерцбанк (Commerzbank) например се конкурират с държавни и кооперативни кредитори за дребни и едри клиенти, което прави почти невъзможно частниците да завоюват по-голям пазарен дял. Много местни компании пък вливат пари в структурни продукти, за да компенсират слабите си приходи. Тези пазари обаче пресъхнаха в хода на щатската жилищна криза и на световния кредитен срив, обяснява Мудис.
Местният анализатор Катарина Бартен коментира на 8 април, че банковите обединения биха могли да укрепят системата в дългосрочен аспект, ако са проведени добре и бизнес моделите на партньорите се допълват.
И докато инвеститорите очакват евентуалното сливане на Дойче постбанк (Deutsche Postbank) с друга германска банка да направи дългоочаквания пробив в системата, на 7 април кредитната криза в затъналата във високорискови инвестиции германска банка И Ка Бе (IKB) взе високопоставена жертва. Тогава оставка подаде главният изпълнителен директор на държавната банка за развитие Ка еф Дубълве (KfW) - Ингрид Матхаус-Майер, която се мотивира със здравословни причини. Възможно е те да са предизвикани от участието на банката в спасителната операция за И Ка Бе, която й струваше 7.2 млрд. евро. Самата дама коментира, че трусовете около IKB и оживените дискусии по неин адрес през последните месеци са я накарали да почувства, че не е достатъчно здрава, за да продължи да изпълнява служебните си задължения.
И Ка Бе оповести през юли 2007-а, че не може да осигурява ликвидност за задбалансовото си дружество Рейнланд. Спасителните действия, организирани от държавната банка за развитие и някои частни кредитори, осигуриха подкрепа в размер на 8.5 млрд. евро за закъсалия играч. И макар че акциите на И Ка Бе са регистрирани на борсата, Ка еф Дубълве държи почти 38% от книжата й и имаше представител в борда на частната институция още преди началото на кредитната криза. Този дял нарасна до 45.5% и може да достигне над 90% след приключването на одобреното увеличение на капитала. Ка еф Дубълве съобщи, че е отписала 90% от кредитните линии, които е осигурила на Ренланд.
Определена като политическа фигура, Матхаус-Майер е първата жена главен изпълнителен директор на голяма германска банка. Тя обаче бе атакувана за начина, по който е управлявала кризата в И Ка Бе. Особено критични бяха консервативните и либералните политици. Ка еф Дубълве планира да продаде дела си в И Ка Бе, но анализатори предупреждават, че кредитната институция струва малка част от някогашната си пазарна оценка от 800 млн. евро. Матхаус-Майер, чийто договор изтича през юни 2009-а, ще остане в управителния борд на Ка еф Дубълве до септември.
През 90-те години на ХХ век дамата е била парламентарен говорител по финансови въпроси на социалдемократите - партньор в управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел. Тя си навлече упреците на колегите си от управляващия Християндемократически съюз и от собствената си партия, когато миналата година поиска удължение на договора си точно в разгара на кризата около И Ка Бе, която вече бе докарала главоболие на политиците.
Матхаус-Майер става член на борда на Ка еф Дубълве през 1999-а и е назначена за главен изпълнителен директор на държавната банка през 2006-а. Председателят на бюджетната комисия към германския парламент Ото Фрике коментира, че оставката й показва недвусмислено, че цялата конструкция на подкрепата на Ка еф Дубълве за И Ка Бе е била грешка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във