Банкеръ Daily

Финансов дневник

Германският кредитор "Дойче банк" създава нов технологичен отдел

Германската "Дойче банк" създава нов технологичен отдел в своята структура като част от стратегическия план на трезора, предназначен да опрости процесите и да намали разходите. Новият технологичен отдел ще има за цел да трансформира системите за сигурност, които от години препъват развитието на германската банка, информира Ройтерс.

Системите за сигурност са една от основните причини банката да се проваля в контрола над разходите си, както и да изостава от нововъзникващите финтех компании.

Технологиите отдавна са проблем за "Дойче банк". Бившият главен изпълнителен директор Джон Криан се оплака през 2015 г. от "лоши системи" и "много бавни процеси", а миналата година бившият ръководител на операциите Ким Хамъндс определи немската банка като "изключително сложно" и "най-нефункционалното" работно място.

Новото технологично подразделение ще бъде ръководено от Бернд Лейкерт, който ще отговаря за киберсигурността, обработката на данни и иновациите, посочиха още от банката. През май кредиторът създаде и специална комисия, в рамките на управляващия борд, която да отговаря за технологиите, данните и иновациите.

До 2022 г. "Дойче банк" планира да инвестира 13 милиарда евро в технологичната си база, на фона на технологична надпревара в банковия сектор. Изследване на UBS, проведено през тази година, установи, че от JPMorgan са предвидили инвестиция от 11,4 милиарда долара за технологични иновации само през 2019 г.

В съобщение към служителите, "Дойче банк" каза също, че преместването на системите в "облачното" пространство няма да стане веднага, което означава, че банката ще продължи да инвестира в съществуващата структура и да я поддържа още известно време. Въпреки това от трезора обещаха да продължат да намаляват броя на бариерите пред технологичните иновации.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във