Банкеръ Daily

Финансов дневник

Германският финансов министър призова за общ "европейски глас" по търговските конфликти

''Търговските конфликти са вредни за световната икономика, а Европа трябва да говори с един глас, за да увеличи максимално силата си за договаряне", заяви германският финансов министър Олаф Шолц.

В реч по време на конференцията "Форум за световна политика" в Берлин, Шолц отбеляза вредата за световната икономика от търговските конфликти от последните месеци, подчертавайки тези между по-богатите страни, които са гледали само собствените си краткосрочни интереси.

"Търговската политика от дълго време е отговорност на ниво ЕС. Очевидно е, че имаме много по-голяма сила за договаряне, ако говорим с един европейски глас. Само заедно можем да установим и приложим стандарти за справедлива търговия.", добави Шолц.

По-рано през годината пред "Ройтерс" германският министър на финансите направи положителна прогноза за бъдещото икономическо състояние на страната, заявявайки, че тя със сигурност ще успее да избегне рецесията и че е уверен в предстоящия макар и скромен растеж.

През февруари тази година доверието на германския бизнес отбеляза шести пореден месец на спад на фона на опасения за последиците от евентуален неуспех на САЩ да решат търговските си спорове с ЕС и Китай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във