Банкеръ Daily

Финансов дневник

Германски институт: Гърция вече трудно се спасява

Германският институт за световна икономика предупреждава, че "Гърция вече трудно се спасява". Според института това става заради безсилието на правителството да приложи третата спасителна програма, съобщава гръцкото издание "Имерисия", цитирано от БТА.

Германските икономисти определят като "отчайващ" ефекта от досегашното изпълнение на третата програма, като предричат, че ще има и четвърта спасителна програма за Гърция, наред с едно "жизнеспособно" решение на проблема за гръцкия дълг.

За да не се случи това, гръцкото правителство трябва да приложи в рамките на тази година "без повече закъснения" съществуващата консолидационна програма от реформи и по този начин "в края на програмата" да спечели една "пряка или косвена подстрижка на дълга".

После ще е необходима една "нова програма без надзор от типа на МВФ. Тя ще е по линия на Европейския стабилизационен механизъм, която обаче ще е само гръцка собственост", прогнозират въпросните икономисти.

"Кредиторите са в Атина, задава се нова ножица", пише на челна страница в. "Прото тема", като пита какъв ли ще е размерът на съкращенията, които правителството ще договори.

В. "Катимерини" твърди, че кабинетът на премиера Алексис Ципрас отива на преговорите с изготвени "червени линии" и че финансовият министър бил решен да не отстъпва от тях, тъй като неговото намерение било да не поема сам политическата цена за новите мерки.

"Четворката идва, за да бъде постигнато техническо споразумение. Представителите им ще преговарят в продължение на една седмица с правителството, като графикът е изключително сбит. Целта на институциите е да финализират на техническо ниво втората проверка по напредъка на гръцката програма с реформи и това трябва да стане ако не до 20 март, то най-късно до срещата на Еврогрупата на 7 април и дотогова да бъде взето окончателното решение за Гърция, пише в. "Нафтемборики".

В."Вима" цитира европейски източници, които казали, че условията сега били подходящи, за да бъде постигнато окончателно споразумение с Гърция. Гърция трябва да направи радикални реформи на пазара на труда, пенсионната система и колективните трудови договори, за да получи следващото жизнено важно плащане по спасителния план.

Очаква се представителите на Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) и Международния валутен фонд (МВФ) да имат срещи с правителството в Атина, за да обсъдят свалянето на прага за облагане на доходите от сегашните 8636 евро на 6000 евро (годишно - бел. ред.).

Гърция е спасявана три пъти от 2010 година. Най-новото спасително споразумение на обща стойност 86 милиарда евро бе постигнато през юли 2015 година. Досега са отпуснати 31,7 милиарда евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във