Банкеръ Daily

Финансов дневник

Германски икономисти призоваха ЕЦБ да повиши лихвите

Германски икономисти призоваха Европейската централна банка да повиши лихвените си проценти след като стана ясно, че потребителските цени в еврозоната нарастват по-бързо от очакваното през декември.

Последните данни на Евростат показват, че индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши през декември с 1.1% на годишна база след повишение с 0.6 на сто през ноември и при очаквания за растеж с 1 процент.

"Време е за нормализация. Сега промяната в лихвените проценти е възможна", коментира главният икономист на DZ Bank Щефан Биелмайер пред германското издание "Билд". "Колкото по-скоро нивото на инфлацията в еврозоната достигне целта от 2%, толкова по-бързо на ЕЦБ може да повиши лихвените проценти. Най-облагодетелствани ще бъдат хората със спестявания", добави той. Икономистът прогнозира, че скоро ЕЦБ ще сложи край на ултра-експанзивната парична политика.

Мнението му бе подкрепено от ръководителя на Института "Ифо" Клеменс Фюст, който заяви, че очаква програмата за "количествени улеснения" да приключи през 2017 година. Фюст предвиди, че темпът на инфлация в еврозоната ще се увеличи до 1.5% през месец март и до 1.6% в края на 2017 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във