Банкеръ Daily

Финансов дневник

Германската прокуратура ще разследва пазарни манипулации с акциите на "Уайъркард"

Финансовият надзорник на Германия BaFin е поискал от прокуратурата в Мюнхен да разследва евентуална търговия на акциите на "Уайъркард" въз основа на вътрешна информация преди колапса на цените им през миналия месец.

Осем дни преди котировките на книжата на добилата печална известност компания да потънат, физическо лице е пуснало съобщение в онлайн форум, че одиторът на "Уайъркард" - "Ърнст и Янг" - няма да е в състояние да завери фирмените сметки на 18 юни, информира "Ханделсблат". Просто защото "Уайъркард" не може да обясни къде се намират част от фондовете й, написа още германският всекидневник. Прокуратурата в Мюнхен е обявила на 14 юли, че разследва няколко потенциални криминални деяния, твърдят репортери на "Ханделсблат". Засега нито говорител на германската платформа за разплащания, нито на следствените власти са направили официални изявления на изнесената информация. 

Акциите на "Уайъркард" загубиха 62% от пазарната си оценка на 18 юни - един от най-дълбоките сривове на книжа на компания, включена в елитния германски борсов индекс DAX. През следващата седмица фирмата внесе документи за несъстоятелност след като призна, че 1.9 млрд. евро (една четвърт от баланса й) вероятно изобщо не са съществували, а основателят й и бивш главен изпълнителен директор Маркус Браун беше арестуван по подозрение за измама и пазарна манипулация. 

На 1 юли германски следователи обискираха офиси на "Уайъркард" в Германия и на две места в Австрия като част от разследването за откритата огромна дупка в баланса й. 

Събитията доведоха до ужасяващ спад на пазарната оценка на "Уайъркард", която достигна 24.6 млрд. евро през септември 2018-а когато измести "Комерцбанк" от DAX и на която се възлагаха огромни надежди да се превърне в технологичен шампион на Германия. Вместо това тя загуби 98% от оценката си през тази година, от който се възползваха единствено онези инвеститори, които заложиха срещу акциите й, с други думи - онези, които бяха влезли в "къси позиции" с книжата. 

В края на юни се появи новината, че фондовият мениджър Криспин Одей е спечелил поне 25 млн. евро от залози срещу акциите на "Уайъркард". Точната сума все още не била известна, но била между 25 и 30 млн. евро, съобщи на 28 юни германският "Франкфуртер алгемайне зонтагцайтунг", позовавайки се на британския инвеститор. Самият Одей фиксира спечеленото на 25 млн. брит. паунда. 

Британският магнат, който винаги се е съмнявал във финансовите резултати на "Уайъркард", е имал къси позиции срещу акциите й на обща стойност от 36 млрд. евро в началото на 2019-а. На 1 юли пък той е споделил пред английския "Таймс", че ще съди BaFin за пропуснати ползи за милиони заради решението на германския финансов регулатор да забрани късите продажби на фирмените книжа на "Уайъркард" с мотив, че тя е важна за националната икономика и спад на котировките е "заплаха за пазарното доверие".   

След забраната Одей купил обратно половината от продадените накъсо акции на компанията и уведомил регулатора за операциите, провокирани от намесата. Магнатът е казал още, че ако акциите колабират заради обвиненията в измама и бездействие, неговият фонд - "Одей асет мениджмънт" - ще предяви иск за пропуснати печалби. "Таймс" информира, че претенциите на Одей са за 18 млн. евро. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във