Банкеръ Daily

Финансов дневник

Германската икономиката се понижава с 0.3%

Германската икономика ще навлезе в рецесия през текущото тримесечие. Това очаква институтът за световна икономика IfW, който намали прогнозите си за растеж за най-голямата икономика в Европа. Според експертите германската икономика ще се свие много по-рязко през третото тримесечие, отколкото през предходното тримесечие на годината.

Търговските спорове и несигурността около Брексит станаха мотив институтът да обяви, че очаква германската икономика да се свие с 0.3% през третото тримесечие на настоящата година след спад от 0.1% през предходното тримесечие. IfW намали също и прогнозата си за растеж на германската икономика през 2019 година от 0.6% до 0.4%, предвиждайки темп на растеж от 1% за 2020 г., което е понижена стойност спрямо предишната оценка на института в размер на 1.6%. През 2018 г. икономиката в Германия се е увеличила с 1.5%. Ако икономическото производство в Германия продължи да намалява, икономистите очакват да настъпи техническа рецесия. "Това е много лека рецесия - ситуацията би била друга, ако икономическата продукция за цялата година се свие спрямо предходната година. Това обаче в момента не се очаква", отбелязаха икономистите на  IfW.

Според директора на Федералната агенция за външна търговия и инвестиции Юрген Фридрих, благоприятните последни данни за износа на Германия през юли показват, че германските стоки са много популярни в световен мащаб, особено в Китай поради високото си качество и напредналите технологии. Този факт показва възможност за стабилизиране на германската икономика в близко бъдеще,и на ръст на инвестициите.

"Тези качествени продукти са най-добрата ни реклама като дестинация за високотехнологични инвестиции", изтъкна Фридрих.

Предварителните данни на германското правителство показват, че от януари до юли тази година износът на Германия за Китай е достигнал 55.91 милиарда евро, което е ръст с 4.9% спрямо същия период на миналата година, а вносът е бил с 3.7% повече на стойност 61.53 милиарда евро. Данните показват още, че през юли износът на Германия като цяло е достигнал 115.2 милиарда евро, а вносът - 93.7 милиарда евро. През юли износът на Германия за страните-членки на Европейския съюз е бил на стойност 64.2 милиарда евро, което спрямо юли миналата година е спад с 0.5%. Вносът е бил с 1.6% по-малко през съответния период. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във