Банкеръ Daily

Финансов дневник

Германската икономика върви към рецесия, отбеляза Бундесбанк

Германската икономика би могла да продължи да се свива през лятото, поради недостиг на поръчки и спад на индустриалното производство в страната. Централната банка на Германия предупреди, че тази есен най-голямата икономика в Европа може да изпадне в рецесия. Скорошни данни показаха, че германският брутен вътрешен продукт се е свил с 0.1% през второто тримесечие на 2019 г., а второ поредно намаление за тримесечие ще означава навлизане в рецесия, подчерта Ройтерс.

Германският растеж се е понижил през второто тримесечие основно заради спад на износа, породен от глобалната търговска война и несигурността около Брексит, които доведоха до намаляване на икономическото доверие, нанасяйки по този начин удар върху икономиката в страната, която е фокусирана върху износа. В нов месечен доклад Бундесбанк прогнозира, че икономиката на Германия може да се свие леко през тримесечието юли-септември. Според доклада на централната банка на Германия в настоящата ситуация не може да се прецени дали износът и индустрията ще се стабилизират преди вътрешната икономика да бъде засегната още повече.

"Общите икономически резултати могат отново да намалеят леко. Основната причина за това е продължаващият спад в индустрията", отбелязва централната банка на Германия, посочвайки  като мотив също и значителния спад на поръчките и този в показателите за доверие за производствените фирми. "Докато вътрешното потребление продължава да изолира икономиката, пазарът на работни места вече показва признаци на слабост и доверието в сектора на услугите също намалява. Бъдещото развитие ще зависи от това колко дълго ще продължи противопоставянето между големите икономики и в каква посока ще поемат отношенията им", добави Бундесбанк.

Германия продължава да отхвърля идеята за увеличаване на публичните разходи, за да компенсира забавянето, се отбелязва още в доклада. Финансовият министър на Германия Олаф Шолц заяви наскоро, че Берлин има фискалната сила да противодейства на всяка бъдеща икономическа криза. По думите на Шолц световната финансова криза през 2008 г. и 2009 г. е струвала на Германия приблизително 50 милиарда евро и правителството може отново да набере такава сума, ако е необходимо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във