Банкеръ Daily

Финансов дневник

Германската икономика се сви през второто тримесечие

Икономиката на Германия се сви през второто тримесечие, показват предварителни официални данни, тъй като ориентираната към износ страна се бори с по-слабото външно търсене, предават западни медии.

Брутният вътрешен продукт на страната се понижи с 0,1% през април-юни спрямо предходното тримесечие. Това представлява и първото свиване на германската икономика от третото тримесечие на 2018 г., когато беше отчетено понижение на БВП с 0,2 на сто.

Настроенията на инвеститорите и потребителите се влошават през последните седмици и месеци, а икономистите предупреждават, че Германия може да претърпи срив на продукцията и дори техническа рецесия.

Положителен принос за растежа дойде от вътрешното търсене, тъй като потреблението на домакинствата, правителствените разходи и брутното формиране на основен капитал се увеличиха през последното тримесечие, допълват статистиците.

На сезонно-некоригирана годишна база БВП на Германия остана на нивото от първото тримесечие (нулев растеж) след повишение с 0,6% в периода януари-март, докато на сезонно-коригирана база икономическият растеж се забави до 0,4% от 0,7% в началото на годината.

Големите експортно ориентирани производства като автомобилостроене, машинни инструменти и химикали пострада в Германия, тъй като президентът на САЩ Доналд Тръмп разшири търговската конфронтация с Китай и заплаши да отвори нов фронт срещу Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във