Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ГЕРМАНСКАТА ДЪРЖАВНА БАНКА ЗА РАЗВИТИЕ ПРОДАДЕ АКЦИИ НА ДОЙЧЕ ПОСТ

Германската държавна банка за развитие KfW Group оповести, че продава дял от местната пощенска групировка Дойче пост на обща стойност 1.5 млрд. евро. Банката за развитие KfW Group, която преди сделката притежаваше 41.6% от акциите на Дойче пост, няма повече да продава от тях на институционални инвеститори до края на тази година, съобщи ръководството й. Но все пак не изключи възможността да пусне ограничени количества книжа за индивидуални купувачи през този период. Финансовата институция има право да се раздели с дела си в пощенската групировка в подбран от нея подходящ момент. Сегашната сделка се осъществява от инвестиционните банки Мерил Линч, Ю Би Ес и Джей Пи Моргън Чейз, които предлагат 70.8 млн. акции на Дойче пост от името на KfW Group, сочи информация с подробности по продажбата, изпратена на клиентите. Тези акции са предназначени за институционални инвеститори и броят им е еквивалентен на около 5.9% от базираната в Бон пощенска групировка. Така делът на свободно търгуваните акции на германските пощи нарасна на 64.5 процента.
Главният изпълнителен директор на Дойче пост Клаус Цумвинкел заяви на 31 май, че очаква KfW Group да ликвидира напълно участието си в компанията в рамките на няколко години. А главният изпълнителен директор на банката Ханс Райх увери, че внимателно наблюдава пазарите, за да уцели точния момент за действие.
Напоследък цените на акциите на Дойче пост вървят надолу, защото поделението й за експресни пратки DHL има финансови затруднения в САЩ след покупката на Еърборн експрес. Инвеститорите очакват с нетърпение публикуването на 1 август на финансовия отчет на групировката за второто тримесечие. Печалбата за първите три месеца на тази година се е увеличила с 5% - до 482 млн. евро, но не успя да достигне прогнозирания от анализаторите 10-процентен ръст.

Facebook logo
Бъдете с нас и във