Банкеръ Daily

Финансов дневник

Германия засилва натиска срещу Европейската централна банка

Йоахим Нагел

Премиерът на германската провинция Бавария призова Европейската централна банка да затегне паричната политика, за да противодейства на нарастващата инфлация в най-голямата европейска икономика. 

"Инфлацията като цяло расте и в същото време все още има нулеви лихви върху спестяванията. Факт е, че има пълзяща експроприация“, каза пред Handelsblatt Маркус Зьодер, ръководител на консервативния Християнсоциален съюз (ХСС) и добави, че ЕЦБ трябва бавно да намали своята изключително разхлабена парична политика.

Зьодер каза също, че новото федерално правителство, водено от социалдемократа Олаф Шолц, също трябва да предприеме действия. "Германия преживява най-лошото покачване на цените от 1993 г. насам. Така че правителството трябва спешно да осигури облекчение за гражданите и икономиката", подчерта премиерът на Бавария.

Редица централни банки, включително Федералния резерв на САЩ признаха, че инфлацията може да се окаже по-устойчива, отколкото се смяташе досега. ЕЦБ обаче се придържа към мнението си, че ръстът на цените ще спадне обратно под 2% в края на 2022 година.

Новият шеф на Бундесбанк с предупреждение за инфлационните рискове

Макар и по-дипломатично новият управител на Бундесбанк Йоахим Нагел също призова ЕЦБ да бъде нащрек. В първата си реч като гуверньор Нагел подчерта, че инфлацията може да остане повишена по-дълго от очакваното в момента, призовавайки колегите си от Европейската централна банка да бъдат бдителни. Нагел намекна, че ще е един от най-консервативните членове на управителния съвет на ЕЦБ, казвайки, че ще следва стъпките на своя предшественик - Йенс Вайдман, който често е бил трън в очите на колегите във Франкфурт със строгите си възгледи за паричната политика. 

За разлика от ЕЦБ, Нагел вижда инфлационни рискове и в средносрочна перспектива. "В момента виждам по-голям риск темповете на инфлация да останат повишени по-дълго от очакваното. Във всеки случай паричната политика трябва да бъде нащрек", посочи преди дни германският гуверньор.

Ангажиментът за справяне с инфлацията беше подкрепен от президента на ЕЦБ Кристин Лагард, който участва в събитието по повод встъпването на Йоахим Нагел в длъжност като управител на Бундесбанк.

"Разбираме, че покачването на цените е проблем за много хора и приемаме тази загриженост много сериозно. Но хората могат да ни се доверят, че нашият ангажимент към ценовата стабилност е непоколебим, което е от решаващо значение за доверието във валутата евро", посочи Кристин Лагард.

Германия продължава да оспорва целите на ЕЦБ

Както "Банкеръ" вече писа, една от хипотезите за пасивността на ЕЦБ по отношение на вдигането на лихвените проценти е свързана със запазването на проекта за общата валута - еврото. Тоест, че ЕЦБ се въздържа от качването на лихвените проценти с цел да предотврати рязко покачване на доходността по държавните облигации, емитирани от по-слабите членове на еврото.

От друга страна именно огромната дългова тежест прави проекта за еврото много по-нестабилен. През последните месеци страните от Северна Европа стават все по-гласови, че настоящата политика не може да продължи, както защото се притесняват от вътрешната инфлация, така и защото им е писнало да субсидират по-недисциплинираните финансово държави. 

Германия директно оспорва целите и прогнозите на ЕЦБ. Например влиятелната Изабел Шнабел - германският представител в управителния съвет на регулатора, смята, че преходът към по-екологична икономика ще означава, че е малко вероятно цените на енергията да паднат, както предполагат прогнозите на изследователския отдел на ЕЦБ. Ако останат енергийните цени се запазят вследствие на Зелената сделката, прогнозите на ЕЦБ за инфлацията биха били значително по-високи, казва Шнабел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във