Банкеръ Daily

Италианският финансов министър Пиер Карло Падоан:

Германия все още има банкови проблеми

Германия може да е позната като двигател на европейската икономика, но все още има банкови проблеми, с които да се справи. Това заяви пред CNBC италианският министър на финансите Пиер Карло Падоан.

"Мисля, че има някои германски банкови проблеми и съм убеден, че германските власти ще се справят с тях", посочи Падоан.

"Германия наля огромни публични средства - стотици милиарди евро в банковия сектор. Това, разбира се, се случи в миналото, когато правилата бяха различни", отбеляза той.

Според финансовия министър това е знак, че всички държави в еврозоната срещат сходни проблеми и е нужно да си сътрудничат много по-ефективно, за да изработят общи решения на проблемите.

Макар че случващото се в италианския финансов сектор продължава да попада в заглавията в медиите, експертите предупреждават за банкови проблеми и в Германия.

Сред тях са зависимостта от корабоплавателната индустрия, която е била стабилна инвестиция преди дълговата криза в еврозоната. Друг проблем са многобройните банки в Германия с много малка консолидация. В страната има около 2400 банки с 45 хил. клона и над 700 хил. служители.

Ето защо е много важно да бъде завършен банковият съюз - въвеждането на единни европейски правила за всички банки в ЕС. Според Падоан този проект все още не е напълно завършен не поради нежелание на една или друга държава, а заради различните национални перспективи.

"Постигаме напредък в едно нещо: изграждаме доверие помежду ни и признаваме, че трябва да съгласуваме исторически ориентирани различни традиции в банковия сектор, които да се обединят в нова европейска банкова култура", каза министърът.

Паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) оказа огромна помощ за еврозоната, включително и за третата й най-голяма икономика - Италия. Тази подкрепа обаче ще приключи в близко бъдеще, което ще превърне италианският дълг в по-скъп и труден за управление.

"Времето на паричната политика е едно от най-деликатните и сложни изкуства в създаването на икономическата политика и аз съм напълно уверен, че ръководството на ЕЦБ ще премахне количествените облекчения в точния момент", заяви Падоан.

Европейската валутна институция има заседание в четвъртък. Анализатори очакват някакви насоки кога банката ще обяви приключването на програмата за количествени облекчения. Растежът и инфлацията в еврозоната се повишават, но потребителските цени все още не достигат поставената от банката цел - да бъдат малко под 2%.

Независимо какво ще направи ЕЦБ, страните не бива да губят време, а трябва да се възползват от подходящите условия на ниски лихви и да реформират икономиките си, предупреди Падоан.

За целта държавите трябва да използват различни средства за реформа (включително фискални политики), така че да създадат и гарантират необходимите условия за една по-ефективна монетарна политика.

"Това е задължение на правителствата", отбеляза италианския финансов министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във