Банкеръ Daily

Финансов дневник

Германия удостои Марио Драги с Федералния орден за заслуги

Марио Драги

Бившият председател на Европейската централна банка - Марио Драги, получава най-високото германско отличие, макар и без безрезервната любов на германците. Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, ще връчи на 31 януари Ордена за заслуги на италианеца, чиято свръх-щедра монетарна политика, включително програмата за покупка на активи и отрицателните лихвени проценти, вгорчиха живота на мнозинството жители на най-голямото европейско стопанство.

За разлика от предшествениците си Жан-Клод Трише и Вим Дуйзенберг, Драги ще получи отличието след оттеглянето си от поста. Ако това закъснение имаше за цел да предотврати общественото недоволство или евентуални противоречия, то замисълът със сигурност не проработи. Защото още на 27 януари германският таблоид "Билд" определи наградата като "най-скъпо струващият Орден за заслуги, който страната някога е връчвала".  

Читателите със сигурност са очаровани от статията на популярния всекидневник, защото все още усещат на гърба си наследството на Драги. Неговата политика на символични и отрицателни лихви, която трябваше да пребори дефлацията в еврозоната, е струвала на германците 120 млрд. евро, изчислени съобразно реалните им покупателни възможности, твърди "Билд", без да обяснява как е получил тази стойност. 

А Клаус-Петер Вилш - законодател от управляващата партия на канцлера Ангела Меркел, заяви, че "Драги не заслужава Федералния кръст за заслуги, защото е нарушила независимостта на ЕЦБ и забраната банката да участва в държавно финансиране". Вилш добавя, че "с политиката си на ниски лихви италианецът е ощетил масовия германски спестител".  

Всъщност, тези обвинения не са нещо ново, но фактът, че Драги продължава да буди противоречиви чувства в Германия месеци след края на мандата му, показва пред какви предизвикателства е изправена Кристин Лагард, която пое ръководството на ЕЦБ на 1 ноември 2019-а. Тя обаче много се старае, учи немски и се опитва всячески да се хареса на германците. 

Самият Драги е получавал множество награди за постиженията си в битката за спасяването на еврото и едва ли се нуждае от други, но все пак Орденът за заслуги е най-престижното отличие. Решението да му присъден въпреки неговата непопулярност в Германия, показва как Меркел оценява уникалната му роля за потушаването на екзистенциалната криза за еврозоната. Емблематичната декларация на Драги от лятото на 2012-а "да направи всичко възможно" за спасяването на единната европейска валута свали пазарното напрежение, което бе напът да разцепи блока. 

Драги ще получи отличието на 31 януари в официалната резиденция на германския президент в Берлин.

Бел. ред. - Орденът за заслуги на Федерална република германия или Федерален кръст за заслуги е единственото германско отличие на федерално равнище. Той е основан през 1951-а от Теодор Хойс - първият германски президент след Втората световна война. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във