Банкеръ Daily

Финансов дневник

Германия се отказва от данък "солидарност"

Олаф Шолц, федерален вицеканцлер и финансов министър на Германия

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел се съгласи да освободи повечето данъкоплатци от данъка за солидарност, който беше въведен след обединението на страната, предаде Ройтерс.

Съгласно проектозакон, изготвен от финансовия министър Олаф Шолц, от 2021г. около 90% от данъкоплатците вече няма да се облагат с таксата от 5,5%, добавена към данъка върху дохода. Дължимата сума ще бъде намалена за още 6,5% от данъкоплатците.

Данъкът се използва предимно за подпомагане на икономическото развитие в по-бедните източни провинции на страната, които до падането на Берлинската стена през ноември 1989 г. бяха в границите на тогавашната Германска демократична република (ГДР),  управлявана от  комунистическата власт и  под влиянието на Съветския съюз.

„Днес е важен ден по пътя към завършване на германското единство. Разходите за обединението в голяма степен са приключили “, казва Шолц в изявление.

Правителството на Меркел не е взимало заеми от 2014 г., благодарение на необичайно дългия цикъл на икономически растеж, рекордно високата заетост, стабилните данъчни приходи и ниските лихви. Заради страховете от рецесия обаче и след икономическото свиване през второто тримесечие се увеличават призивите в Германия, а и в другите държави, правителството да предостави допълнителни фискални стимули.

В интервю Шолц коментира, че в даден момент данъкът ще бъде премахнат за 100% от работещите хора, но според него сега не е време най-богатите да получат това данъчно облекчение.

В своята коалиционна сделка през 2018 г. консерваторите на Меркел и социалдемократите на Шолц се договориха да намалят данъчната тежест за хората със средни и ниски доходи. Законопроектът, който беше горещо оспорван в рамките на правителствено заседание, вероятно ще претърпи промени при приемането му в парламента.

Консерваторите, водени от министъра на икономиката Петер Алтмайер, искат данъкът за солидарност - първоначално въведен като временна мярка за инвестиране в инфраструктура в бившата ГДР, но след това използван и за други цели - да бъде напълно премахнат до 2026 г.

Финансовото министерство заяви, че промените ще доведат до около 10 милиарда евро данъчни облекчения за гражданите от 2021 г., като се увеличат до около 12 милиарда евро до 2024 година. Миналата година данъкът внесе 18,9 милиарда евро във федералния бюджет, сочат данни на министерството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във