Банкеръ Daily

Финансов дневник

Германия с най-висок излишък по текущата сметка в света

Германия ще приключи 2019-а с най-висок излишък по текущата сметка в света, което ще се случи за четвърта поредна година, съобщи на 13 септември икономическият институт IFO. Този факт вероятно ще засили натиска върху Берлин да положи по-големи усилия за редуциране на световните дисбаланси и за стимулиране на вътрешното потребление. 

Тазгодишният излишък по текущата сметка на най-мощната европейска икономика се оценява на 276 млрд. щ. долара, коментира за агенция "Ройтерс" икономистът от IFO - Кристиян Гриме. Той обяви също, че японският излишък се очаква да достигне 188 млрд. долара, а китайският - 182 млрд. долара.

За разлика от "отличниците" САЩ вероятно ще отчетат дефицит по текущата си сметка в размер на впечатляващите 480 млрд. долара - най-големият в света, въпреки търговската война на Доналд Тръмп с Китай и допълнителните мита, наложени върху вноса от азиатския колос.

Германският излишък по текущата сметка се дължи основно на факта, че много повече продукти и услуги с германски произход се продават зад граница, отколкото се внасят в европейския икономически лидер. Тези търговски дисбаланси предизвикват гнева на Тръмп, който заплашва да наложи допълнителни мита на германските производители на коли.

Впрочем, Европейската комисия и МВФ също критикуват огромния излишък по текущата сметка на Германия. ЕК смята, че разумната и приемлива стойност на показателя в дългосрочен план трябва да е в рамките на 6% от БВП на страната. Берлин се опитва да се доближи до това съотношение. След като достигна рекордните 8.5% през 2015-а, IFO прогнозира 7.1% през тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във