Банкеръ Daily

Финансов дневник

Германия постигна сделка с Унгария и Полша за Бюджета на ЕС

Матеуш Моравецки и Виктор Орбан

Полша и Унгария са постигнали компромис с Германия за деблокирането на процедурата по приемането на Бюджета на Европейския съюз за следващите седем години, който е в размер на над 1.8 трилиона евро, съобщава агенция "Блумбърг", позовавайки се на изявление на високопоставен представител на полското правителство.

Полша и Унгария заплашиха да наложат вето върху бюджета заради обвързването на европейските средства с върховенство на закона. Досега позицията на Варшава и Будапеща бе, че това обвързване може да доведе до значително намаляване на средствата, които те ще получат, както и да подкопае доверието в двете национални правителства, които са обект на наказателни процедури за нарушаване на демократичните норми на Европейския съюз.

Компромисът ще сложи край на конфликта и ще позволи и приемането на Европейския спасителен фонд за справяне с корона кризата, който е в размер на 750 млрд. евро. 

Полският вицепремиер Ярослав Говин заяви, че е постигнато споразумение с Германия, която е ротационен председател на ЕС. Престои въпросният компромис да бъде представен на останалите държавни ръководители от блока, но според Говин сделката може да бъде финализирана още в петък (11 декември).

"Засега имаме споразумение между Варшава, Будапеща и Берлин, но вярвам, че това споразумение ще включва и останалите 24 европейски столици", обясни полският вицепремиер пред репортери във Варшава, без даде подробности за договорката между трите страни.

Новината все още не е потвърдена нито от Германия, нито от двамата правителствени ръководители в Полша и Унгария - Матеуш Моравецки и Виктор Орбан.

Ветото върху Бюджета на ЕС би забавило изплащането не само на 180-те млрд. евро, предвидени за Полша и Унгария, но и спешните плащания за всички останали държави, които са спешно необходими за справяне с икономическата криза, настъпила след пандемията от COVID-19. 

Ако в крайна сметка не се стигне до сделка с Варшава и Будапеща, ЕС ще активира извънреден бюджет от 1 януари 2021 г., но това със сигурност ще доведе до свиване на финансирането в почти всички области и потенциално може да постави Унгария и Полша на края на опашката за средствата, предвидени като финансова помощ за излизане от кризата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във