Банкеръ Daily

Финансов дневник

Германия понижи прогнозата си за растежа

Германия, която традиционно е давана за пример със своята икономическа мощ и фискална политика, сега е изправена пред нарастващ риск от рецесия.

Министерството на икономиката понижи днес прогнозата си за растежа през 2014 г. до 1.2% от 1.8%, а за 2015-а очаква ръст от 1.3 на сто, вместо прогнозираните преди това 2 процента, информира "Блумбърг".

В същото време Центърът за европейски икономически изследвания ZEW заяви, че индексът за доверието на инвеститорите спада до -3.6 през октомври, спрямо 6.9 през септември. Това е десетото поредно тримесечие на спад и първата негативна стойност на индекса от ноември 2012 година.

Председателят на ZEW Клеменс Фюст заяви, че не изключва възможността от техническа рецесия или две тримесечия на спад и както той, така и икономическият министър Сигмар Габриел призоваха за повече инвестиции.

Лошите новини за най-голямата икономика в Европа може да затруднят Европейската централна банка в нейната битка за възстановяване на всички 18 държави от еврозоната.


"Финансови инвеститори стават все по-мрачни относно перспективите пред икономиката на Германия", посочва пред "Блумбърг" Томас Хариес, старши икономист на Barclays във Франкфурт.Вчера председателят на групата на финансовите министри от еврозоната (Еврогрупата) Йерун Дейселблум заяви пред журналисти, че Германия трябва да инвестира повече в пътища, дигитална инфраструктура, изследвания и образование.Той отправи критика към Берлин, заради отказа на страната да стартира мерки за стимулиране на икономиката.

Германия се намира под обстрел в международен план, заради продължаващото налагане на строги бюджетни правила във време, когато лихвените проценти са рекордно ниски, а икономиката на страната и тази на цялата еврозона се бори за растеж.


"Германия трябва да бъде бдителна, за да остане конкурентна", смята Дейселблум.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във