Банкеръ Daily

Финансов дневник

Германия обмисля забрана на отрицателните лихви за спестителите

Олаф Шолц, германски финансов министър

Повечето германци живеят с убеждението, че спестяването е добродетел, но отрицателните лихвени проценти, поддържани от Европейската централна банка (ЕЦБ), рискуват да разрушат националната традиция, предава Bloomberg.

Министърът на финансите Олаф Шолц обяви, че ще проучи дали е възможно да се попречи на германските банки да начисляват на повечето си клиенти отрицателни лихви по депозитите, или с други думи - да им искат пари за това, че държат спестяванията си на влог. След като такава мярка беше предложена и от лидера на Бавария Маркус Зьодер, кредиторите отхвърлиха идеята, казвайки, че това в крайна сметка не помага на клиентите, а напротив - дори би могло да дестабилизира финансовите пазари.

Пренаселената банкова индустрия в Германия отдавна се бори с ниската доходност. Трезорите вече нямат възможност да неутрализират ударите върху печалбите и търсят начин да прехвърлят част от тежестта върху потребителите.

Тъй като страната се подготвя за регионални избори през следващия месец, ЕЦБ става лесна мишена за критиците, които за пореден път вероятно ще я обвинят за създалата се ситуация и ще извлекат политически дивиденти. Влоговете на домакинствата възлизат на 2.35 трилиона евро, а корпоративните са на стойност 584 милиарда евро, което автоматично превръща Германия в страната с най-големия портфейл от депозити в цяла Европа.

Гражданите на Германия също спестяват много повече от разполагаемия си доход, отколкото повечето други европейци. Степента на спестявания в страната е била около 10% през 2017 г., което е почти два пъти по-голямо от средното за еврозоната, според Deutsche Bank. През 2018 г. германците държаха над 40% от финансовите си активи под формата на банкови депозити.

Facebook logo
Бъдете с нас и във