Банкеръ Daily

Финансов дневник

Германия номинира икономиста Изабел Шнабел за член в борда на ЕЦБ

Изабел Шнабел

Германия номинира университетския професор Изабел Шнабел за член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка. Решението се очакваше, след като източник заяви пред Ройтерс, че Шнабел ще замени Забине Лаутеншлегер - друга германка, която подаде оставка от борда на ЕЦБ миналия месец, след като неуспешно се противопостави на политиката на ЕЦБ за повече стимулиращи мерки.

От 2014 г. насам Изабел Шнабел беше член на германския съвет на икономическите експерти, известни като „мъдреците“, като тя се счита за добър икономически експерт и квалифициран комуникатор. Докато Лаутеншлегер беше висш банков надзорник, тя нямаше опит в паричната политика, а нейните критици казваха, че тя не е достатъчно мощен глас, който да защитава германските интереси срещу повече стимули.

"За мен е чест да бъда номинирана от германското федерално правителство за един от изпълнителните директори на Европейската централна банка“, написа Шнабел в Туитър и посочи, че ако назначаването й бъде одобрено от европейските органи, ще направи най-доброто, за да отговори на високите очаквания, заложени по отношение на нея.

Досегашният член на ЕЦБ Забине Лаутеншлегер ще напусне борда на банката на 31 октомври.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във