Банкеръ Daily

Финансов дневник

Германия изпадна в тежка рецесия

Германия потъна в невиждана от десетилетие рецесия през първото тримесечие с 2.2% спад на БВП спрямо последните три месеца на 2019-а. Това е първият знак за пораженията от разпространението на коронавируса по света и в частност на Стария континент. Данните за четвъртото тримесечие на 2019-а бяха ревизирани от първоначално обявената стагнация на намаление на БВП с 0.1 процент. Което означава, че с поредния тримесечен спад страната е в техническа рецесия.  

Въпреки отчайващия резултат, европейският икономически мотор не е чак толкова зле колкото други страни-членки на еврозоната. Например, Франция, Италия и Испания отчетоха по около 5% стопански срив през първите три месеца на 2020-а. Доста по-добре е Нидерландия с 1.7% спад на БВП в периода януари-март в сравнение с октомври-декември 2019-а. 

Германското правителство вече мобилизира грубо 1.2 трлн. евро в подкрепа на националния бизнес и работи по още инструменти за съживяване на икономиката. Повече от 370 хил. души са загубили работните си места само през април. А по правителствената програма, по която държавата компенсира голяма част от загубените доходи на работниците в резултат на намалените от работодателите работни часове, са внесени над 10 млн. молби. Германският финансов министър Олаф Шолц пък обеща на 14 май специален план за стимулиране, който ще влезе в сила на 1 юни и ще е с акцент върху инвестициите в "модерно и щадящо околната среда бъдеще".  

Европейската комисия прогнозира 6.5% срив на БВП на Германия през тази година, което, ако се случи, ще е най-тежката рецесия за страната от втората световна война насам. По оценка на икономисти, анкетирани от агенция "Блумбърг", ако бъдат облекчени ограниченията, наложени заради COVID-19, и последват мерки за постепенното отпадане на социалното дистанциране, БВП ще намалее с 5.5 процента. 

Германското министерство на икономиката коментира на 15 май, че страната вече е преживяла най-тежките моменти от предизвиканата от заразата криза и от началото на месеца се наблюдава "предпазливо възстановяване". Но процесът ще отнеме по-дълго време заради продължителността на пандемичната обстановка. 

Знакови германски производители обаче все още не могат да се съвземат от удара. "Фолксваген" беше принуден да намали производството в най-големия си завод през тази седмица заради слабото търсене след като през миналия месец започна постепенно да възстановява производствените си линии. Компанията за спортни облекла "Пума" пък прогнозира, че текущото тримесечие ще е по-слабо от предишното и предупреди, че пандемията буквално унищожава продажбите.  

Ресторантите и хотелите едва ли ще заработят с пълния си капацитет поне докато не се открие ваксина или лечение за COVID-19, а прекъснатите снабдителни вериги означават, че износителите ще продължат да се борят за оцеляване. 

Шефът на корабната компания за превоз на товари Hapag-Lloyd - Ролф Хабен Янсен - пък коментира на 15 май, че пандемията ще окаже "много значим натиск" на бизнеса му през 2020-а, който е започнал още през второто тримесечие. 

Официален представител на германската статистическа служба посочва, че се очаква 10% срив на БВП през второто тримесечие. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във