Банкеръ Daily

Финансов дневник

Германия иска свиване на следващия бюджет на ЕС до 1% от БВП

Германия иска да ограничи следващия бюджет на Европейския съюз за периода 2021-2027 г. до 1% от общия брутен вътрешен продукт, което е под предложените от ЕС 1,11% от БВП, информира Ройтерс.

Най-голямата икономика на ЕС, която допринася най-много за общия бюджет на блока, ще представи предложението си за 1-процентен праг на бюджета днес, на среща на финансовите министри в Брюксел.

Министрите също така ще обсъдят и върховенството на закона, задължително условие за страните членки, които искат да получават финансиране от ЕС. Това обаче би могло да сблъска либерално настроената Западна Европа с Полша и Унгария, които отдавна търпят критики от Брюксел, че не спазват европейските ценности и върховенството на закона. Водещите бенифициенти на програмите за развитие на ЕС Варшава и Будапеща пък са обвинявани, че подкопават демокрацията в по-богатите им съседи и затова те (съседите им) все по-малко искат да се обвързват с тях.

Настоящото финландско председателство на Съвета на ЕС се надява, че при срещата си през октомври лидерите на отделните държави членки ще успеят да очертаят схема за следващия многогодишен бюджет. Други обаче твърдят, че това може да отнеме много време, както заради несигурността около Брексит, така и защото някои страни ще трябва да повишат вноските си към общия бюджет на ЕС заради напускането на Великобритания.

Следващият бюджет на ЕС трябва да бъде одобрен през следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във