Банкеръ Daily

Финансов дневник

Германия и Франция ще "презареждат" еврозоната

Германия и Франция обещаха да представят общ план за реформи в еврозоната навреме за лидерската среща на върха на Европейския съюз през юни, пише германското издание The Local. 

Министрите на финансите на двете страни увериха, че ще успеят да намерят компромис върху реформите и ще се споразумеят по основните въпроси. Френският министър Бруно Льо Мер и германският му колега Олаф Шолц посочиха, че планът за реформи във валутния съюз ще бъде общ. Ще бъде изготвена и пътна карта "за презареждане на еврозоната". 

Изданието обаче отчита, че трудностите не са никак малко, тъй като против идеите на френските власти застават германските социалдемократи, с които Ангела Меркел сформира правителство. Големите амбиции на Макрон вече са значително орязани, като идеите за финансов министър на еврозоната и създаване на европейски валутен фонд вече бяха отхвърлени от страните членки, отбелязва The Local. Вместо това лидерите в еврозоната се фокусираха върху задълбочаване на банковия съюз.

Преговарящите опитват също да съставят план за основаване на кризисен фонд на ЕС, който да предоставя помощ на страни, които имат нужда от икономически реформи.

"Истината е, че времето започва да изтича", заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Дамбровскис, като призова за постигане на компромис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във