Банкеръ Daily

Финансов дневник

Германия глоби Facebook с 2 млн. евро заради нарушаване на закона

Германия глоби американския технологичен гигант Facebook заради нарушаване на германския закон за борба с езика на омразата, информира Politico. Федералната служба по правосъдие, подразделение на германското министерство на правосъдието, обяви, че е наложила на Facebook глоба от 2 милиона евро заради неспазване изискванията на берлинския закон за защита на мрежите, насочен срещу незаконното съдържание в интернет.

Глобата е нищожна в сравнение с приходите от първото тримесечие на Facebook, надхвърлящи 15 милиарда долара. Но тя има символична тежест, отбелязвайки първият път, когато европейска страна санкционира американски гигант, развиващ социални медии, че не е прозрачен начинът, по който се справя с речта на омразата.

Според Федералната служба по правосъдие Facebook "е създал изкривен образ в обществото за степента на незаконно съдържание (на платформата) и начина, по който социалната мрежа се занимава с нея". От Facebook все още могат да обжалват глобата.

Съгласно закона, известен като NetzDG и влязъл в сила на 1 януари 2018 г., компаниите са длъжни да публикуват два пъти годишно доклад на немски език във връзка с жалбите, които са получили. Законът се смята за най-широкообхватното усилие на западната демокрация да контролира това, което се появява в социалните медии, като настоява социалните медии незабавно да премахнат потенциалното незаконно съдържание или се предвиждат глоби до 50 милиона евро.

"Дигиталните платформи носят ясна отговорност за съдържанието, което е публикувано на техните сайтове," каза новият министър на правосъдието на Германия Кристин Ламбрехт в писмено изявление, публикувано след обявяването на глобата. "Трябва да е ясно, че така наречените" общностни стандарти "на Facebook не са над германското право", добави тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във