Банкеръ Daily

Финансов дневник

Германия е опасно близо до рецесия, предупреди Бундесбанк

"Германия рискува да се доближи опасно близо до рецесия", заяви централната банка на страната днес в прогнозата си, която вещае малък или никакъв икономически растеж през втората половина на годината.

В мрачната оценка на Бундесбанк, най-голямата икономика в еврозоната ще остане слаба, което ще задълбочи проблемите на 18-те страни във валутния блок, където икономиката вече страда от липса на растеж.

В месечния си бюлетин, Бундесбанк прогнозира леко подобрение на досегашните слаби резултати на Германия, предупреждавайки, че годината ще приключи "скромно".

В месеците от април до юни тази години, икономическото производство на Германия се сви с 0.2 процента, а при нов спад през третото тримесечие икономиката ще изпадне в рецесията.

Влошаването на показателните на най-силната икономика в еврозоната предизвика критики към строгите бюджетни политики на управляващите и канцлера Ангела Меркел. Новините за очакваните по-ниски стойности на растежа вероятно ще предизвикат повече призиви за инвестиции за съживяване на икономиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във