Банкеръ Daily

Финансов дневник

Герджиков: Цесиите са законни

Не може току-така да се обявяват извършените цесии за недействителни. Те са си абсолютно законни. Така проф. Огнян Герджиков коментира пред Нова ТВ намеренията на правителството да обяви за невалидни сделки с влогове в КТБ със задна дата. Според премиера Бойко Борисов това ще спести около 800 млн. лв.

„Мисля, че беше лапсус. Не става въпрос за цесиите, а за прихващанията”, обясни икономистът Лъчезар Богданов изявлението на премиера.

Недействителни по думите на експертите ще са опитите да се раздроби сметката в няколко други, така че да влязат в гарантираните 100 хил. евро.

„Когато банката е под специален надзор, тя може да стопира задълженията с акта за специалния надзор и вече вземането да не е изискуемо”, обясни проф. Герджиков. „Не знам дали когато БНБ сложи банката под специален надзор, го е направила. Ако го е направила, тогава вече вземането не е изискуемо. Тогава не може да се направи валидно прихващането, именно заради липсата на изискуемост. Но влезе ли банката в производство по несъстоятелност, това прави всички вземания изискуеми. Тези неща са много сложни, но това не пречи на много политици да се изказват”, коментира проф. Герджиков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във