Банкеръ Daily

Финансов дневник

ГЕРБ си приписа заслугата за финансовата стабилност

ГЕРБ поиска от останалите политически сили да признаят заслугата на третото правителство на Бойко Борисов за финансовата стабилност в страната. В края на парламентарното изслушване на служебния премиер Стефан Янев бившият финансов министър и настоящ депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев обвини служебното правителство в изричане на много неистини. Ананиев заяви, че в началото министърът на финансите в кабинета "Янев" - Асен Василев, е отчел добре свършена работа от МФ и е признал, че бюджетът може да поеме поне до септември допълните харчове за мерките 60/40, пенсиите и възнагражденията на медиците, работещи на първа линия.

Ананиев изтъкна като заслуга на ГЕРБ, че към края на април бюджетът е бил на излишък, не пропусна да спомене и че е оставил държавата с най-ниско ниво на дълг и дефицит в сравнение с повечето страни от Европейския съюз. Фискалният резерв бе в размер на 8,8 млрд. лв., а държавата имаше кешова маневреност за посрещане на допълнителни разходи, посочи ексминистърът.

Кирил Ананиев впоследствие обърна атаката към президента Румен Радев. По думите му след критики на Радев и Асен Василев "обърнал палачинката" и изведнъж се оказало, че бюджетът не е толкова добър.

Според Ананиев е "измама", че за 60 дни служебното правителство значително е подобрило събираемостта и не е направило кой знае колко по-добър бюджет. 

"Няма толкова наивни хора, които да повярват, че само за 50-60 дни могат да бъдат събрани 2 млрд. лв. допълнително. Истината е, че към края на април данъчните и неданъчните приходи нарастват с 2 млрд. спрямо миналата година, която беше кризисна, а през май увеличението вече е с 3.1 млрд. лв. От началото на годината фискалният резерв се движи между 8 и 9 млрд. лв.", каза Ананиев.

От БСП, които инициираха изслушването на служебния премиер, напомниха, че от 4 години предупреждават, че над 15% от бюджета на държавата е бил раздаден по системата "Ин хаус"

"Това не е ли явно заобикаляне на закона и даване на средства, така, че да бъде подхранена тази корупционна среда?! И да бъдат давани средствата на фирми, на които се прецени, от определени лица в държавата?! Така че аз не считам, че този процес трябва да продължава и трябва да бъдат предприети законови инициативи за промяна на законодателството", посочи депутатът Борислав Гуцанов. Той подчерта, че бюджетът трябва да се обсъжда именно в парламента и средствата да не се раздават от джипка. 

Мартин Димитров от "Демократична България" обобщи, че за 12 г. управление на ГЕРБ резултатът е значително изоставане от Румъния при доходите. 

Депутатът от ДПС Петър Чобанов попита дали държавата е редовен платец и дали ще продължи да бъде такъв. „Важно беше да се каже, че почти всички резерви от предходния бюджет бяха изчерпани и актуализацията трябваше да бъде направена много по-рано, когато имаше редовно правителство. Има ли рискове бюджетите на някои министерства да останат недофинсирани в края на годината? Колко от договорите, за които споменахте, ще бъдат платени, тези, които няма да бъдат, ще имат ли неустойки, има ли ресурс и за това? Питам, защото забавяне на плащания по договори задейства верига от събития и това означава, че подизпълнителите няма да получат своите средства", каза Чобанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във