Банкеръ Daily

Финансов дневник

ГЕРБ ще издействат 9% ДДС за ресторантите и през следващата година

Управляващите от ГЕРБ ще внесат промени в Закона за данък добавена стойност и ще наложат намаляването на налога от 20 на 9% за доставки на храна по домовете. Мярката ще е валидна до края на 2021-та. Стана ясно, че всички ресторантьорски услуги ще бъдат облагани с 9% ДДС и през следващата година. Първоначалната идея бе данъчното облекчение да действа до края на тази.

Взехме решение за намаляване на ДДС за 9% за храната, която се приготвя в ресторант и се доставя по домовете. Изчисленията показват, че не повече от 15 милиона ще е намален приходът от ДДС, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова след среща с представители на ресторантьорския бранш.

Председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова подчерта, че като цяло е против диференцираните ставки ДДС, но при положение, че налогът за останалите услуги в ресторантите е бил намален от 20 на 9%, трябва да се намали и за доставките на храна. "В тези условия е по-добре хората да си стоят вкъщи", каза Стоянова. 

Според нея се подготвят мерки и за други отрасли, които могат да бъдат затворени заради Covid кризата. "Мярката ще бъде насочена директно към работещите в тези браншове при условие, че те запазят своите трудови правоотношения и след прекратяване на мярката се върнат на работа“, отбеляза шефката на Комисията по бюджет и финанси, но не уточни за кои отрасли става дума.

Ресторантьорският бранш приветства решението. „Намираме се в сложна ситуация. Една част от нашия сектор не работи, а друга е под угрозата да затвори. От асоциацията от месеци изготвяме проекти и представяме на правителството под каква форма си представяме намаляване на ДДС за доставки на домовете. Това е един сектор, в който в България изоставаме. В условията на COVID-19 най-вероятно, ще се наложи изцяло да работим така“, заяви Ричард Алибегов,

Facebook logo
Бъдете с нас и във