Банкеръ Weekly

...

ГЕРБ прие Сметната палата да бъде колегия

...

Менда Стоянова и бившият финансов министър и настоящ депутат от ДПС Петър Чобанов обсъждат принципите на финансиране на Сметната палата

Депутатите от парламентарните партии като че ли ще намерят общо решение за структурния модел на Сметната палата. Колегия или върховен одитен орган с йерархична структура? Този въпрос бе обсъждан на заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси на 16 януари, когато бе дискутиран внесеният от ГЕРБ нов Закон за Сметната палата. С него ще бъде отменен сега действащият модел - с един председател и осем началници на отделни одитни дирекции (колегии). Според проекта на негово място да бъде върната действащата в периода 2010-2013-а администрация. Тя бе ръководена от председател на палатата и от двама негови заместници.

Едва ли някой от комисията е очаквал, че управляващи и опозиция ще могат да сближат позициите си в това обсъждане. Депутатът от БСП Румен Гечев поиска то да бъде отложено. "Не може с лека ръка и толкова набързо да променяме кардинално структурата на един орган, който надзирава правилното харчене на бюджета, който е 32 млрд. лева. Не е редно да правим това в отсъствието на сегашния председател на палатата най-малкото защото в предишни години, когато такива закони са обсъждани, председателят на палатата винаги е присъствал.

Освен това не е изпълнен правилникът на парламента, съгласно който до една седмица след заседанието на всяка комисия стенограмата от него трябва да бъде качена в интернет. Това не е направено. "Затова настояваме да отложим гледането на закона, за да можем да направим своите детайлни анализи и да вземем най-добрите решения", настоя Гечев.

Разбира се, председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова не прие аргументите на Гечев. Тя поясни, че когато става дума за обсъждане на даден законопроект на първо и второ четете (какъвто е случаят с този за Сметната палата), предложенията от народните представители са постъпили в деловодството на Народното събрание и са качени на сайта на парламента. "Това че стенограмата не е качена, не е причина за отлагане на заседанието, защото всички вие сте присъствали на дебатите в комисията на първо четене, напомни Стоянова. Що се отнася до присъствието тук на председателя на палатата Лидия Руменова, заседанията на комисията са открити и ако желае, тя може да дойде и да участва", добави Стоянова.

След тази кратка престрелка обаче тонът между управляващи и опозиция стана чисто професионален. И за учудване на всички в залата стана ясно, че депутатите от ГЕРБ са склонни да приемат някои искания на опозицията. Представителите на управляващото мнозинство се съгласиха в закона да влезе текст, който задължава Народното събрание да обсъжда докладите на Сметната палата. Поне тези на основните бюджетни организации, както и докладите, изготвени по поръчка на парламента, да се обсъждат в пленарната зала.

Председателят на комисията Менда Стоянова обяви, че е склонна да приеме искането на ДПС и БСП колегиалният модел в палатата да остане. "За целта предлагам ръководството й да се състои от избирани от Народното събрание председател, двама заместник-председатели и двама членове. Единият от членовете ще бъде предложен от Института на дипломираните експерт-счетоводители, а другият - от сдружението на вътрешните одитори. Те няма да се водят на работа и на заплата в палатата, а ще получават възнаграждения за участията в заседанията на нейния ръководен орган", поясни Стоянова.

Идеята хареса на депутатите от ДПС и от БСП, но те все пак настояха двамата членове да са служители на палатата. Впрочем, ако търсим аналогии - членовете наУС на БНБ, които назначава президентът на България по предложение на управителя, са на заплата в Централната банка. Така че искането на опозицията не е нещо изключително. Аргументите "за" и "против" не бяха категорични, затова представителите на ДПС и на БСП не подкрепиха законопроекта. Те се въздържаха и заявиха, че ще вземат конкретно решение по него при окончателното гласуване на закона в пленарната зала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във