Банкеръ Daily

Финансов дневник

ГЕРБ пред "офиса" на малоимотен, купил фирма от шефа на НАП

Румен Спецов

"Офисът" на малоимотния Данаил Николов, който е купил фирмата на шефа на НАП Румен Спецов, се намира в изоставена кирпичена къща в драгоманското село Ялботина, стана ясно от видео, излъчено от ГЕРБ. Мястото бе показано от ексдепутатите Тома Биков и Александър Иванов. 

"Данаил Николов, на когото Румен Спецов е продал фирмата си, има шест присъди за кражба. Последната е от 2012 г. Собственик е на 23-24 фирми с милиони левове задължения към хазната. Които сега Спецов трябва да събере. Данаил Николов е "убедил" Румен Спецов да му продаде фирмата си за "крупната сума" от 500 лева. Това вероятно е някаква "харвардска иновация" - да купиш фирма за 6 милиона за 500 лева? Какво казва министърът на финансите Асен Василев за тази схема, която има профила на ДДС измама? Подал ли е Асен Василев сигнал до прокуратурата във връзка с Румен Спецов? Продължават ли Румен Радев и Асен Василев да стоят зад гърба на Румен Спецов, който по всички стандарти има профила на човек, който е извършвал ДДС измама", коментира Тома Биков.

Преди две седмици финансовият министър Асен Василев обяви, че скоростно ще нареди проверка, която да установи обстоятелствата около продадената от новия директор на НАП Румен Спецов фирма, която към днешна дата има солидни задължения към фиска.​ 

Реакцията на служебния финансов министър дойде, след като кандидатът за депутат Георги Кадиев поиска оставката на Спецов. Кадиев публикува част от ревизионен акт на бившата фирма на данъчния шеф, издаден 70 дни след като "Гранекс Трейдър" е продадена.

Проверка в публични регистри на НАП и Търговския регистър показва, че настоящият изпълнителен директор на НАП Румен Спецов е продал дяловете си в дружеството "Гранекс Трейдър" на 7 април, 2016 г. Ревизионният акт е с дата 17 юни 2016 г. и е връчен на новия собственик Данаил Николов.

Според Кадиев дружеството е било в ревизионно производство към момента на продажбата на дяловете и по всяка вероятност вече е имало и издаден ревизионен доклад. "С голяма доза сигурност може да се твърди, че продажбата на дяловете е именно следствие на очакваните резултати от ревизията. В резултат на тези действия фирмата никога не покрива задълженията си и до ден-днешен дължи над 1.5 млн. лв. на НАП", заяви Кадиев.

Министърът на финансите обясни, че проверка по случая "Гранекс" вече е правена, без да се открият нарушения.

"Той е искал да напусне България и си е продал фирмата, отишъл е в Ню Йорк, а после в Дубай с жена си. В този момент е продал фирмата си и честно казано, не се е интересувал кой купува тази фирма. За да се продаде една фирма, трябва да има чисто досие, документи от НАП, от местните власти за липса на задължения. Ако има нещо, което е нередно, подсъдно, незаконно, със сигурност то ще излезе. Със сигурност тази проверка е текла известно време, когато това се е случвало, сега пак може да бъде пусната. Сигурен съм, че най-различни органи могат да се самосезират, ако решат. Аз лично нямам притеснения в професионализма и почтеността на Спецов", посочи Асен Василев.

Министърът обясни "атаките" срещу Румен Спецов с промяната на начините на работа на НАП след смяната на ръководството. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във