Банкеръ Daily

Финансов дневник

ГЕРБ оттегли спорната поправка за бързите кредити

ГЕРБ скоростно оттегли спорната поправка в Закона за потребителския кредит, която дава възможност на фирмите за бързи кредити да събират неустойки два пъти по-високи от размера на самия дълг.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова е внесла поправка към Закона за държавния бюджет за 2021 г., с която се отменя гласуваният текст, внесен от независимия депутат Спас Панчев.

В четвъртък миналата седмица депутатите приеха пакет от данъчни промени за следващата година. В тях влиза и въпросната поправка, която позволява неустойката при неизпълнение на задължения по договор за заем от фирма за бързи кредити, да може да достига до двойния размер на главницата, без това да се счита за прекомерен разход. 

Измененията бяха гласувани заедно с още няколко параграфа помени в други нормативи и така успяха да "минат" в залата без дебати.

След реакцията на адвокатското съсловие и омбудсмана Диана Ковачева, текстовете ще бъдат оттеглени на днешното заседание на ресорната комисия. 

"За да не се създаде обществено напрежение, ние взехме решение да ги оттеглим и да останат старите текстове в Закона за потребителския кредит. Истината е, че тези текстове не бяха обсъдени достатъчно широко, не беше взето широко мнението на засегнатите страни", посочи Стоянова.

По думите ѝ текстовете имат и добри страни, но е по-добре да се проведе широко обществено обсъждане по темата. Тя изрази оптимизъм, че до края на седмицата вече държавата ще има и одобрен бюджет за 2021 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във