Банкеръ Daily

Финансов дневник

ГЕРБ оттегли предложението за оздравяване на банки

След като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра депутите си, стана ясно, че предлагат в проекторешението да отпадне точката, предвиждаща БНБ да опита да оздрави КТБ.

Решихме да предложим отпадането на точка 3 от проекта за решения и да представим по точка 1, 2 и 4 редакционни корекции. Това обяви от парламентарната трибуна Менда Стоянова.

"Трябваше в кратки срокове да бъде изработена промяна в Закона за кредитните институции, която да транспортира текстовете от директивата, като нашето задължение е това да се случи до 31 декември.
Идеята беше те да се транспортират веднага, по-рано, за да могат да се използват евентуално за оздравяване на банката при подходяща оферта и желание на инвеститора”, посочи Стоянова.

„Това, което г-н Искров прочете като оферта от потенциалните инвеститори от трибуната на НС, ясно показва, че намеренията на инвеститорите не са сериозни. Те искат оздравяване на банката, но нямат достатъчно изисквания към себе си за това оздравяване, докато имат такива към държавата”, обясни тя.

„Ще призовем да се оттегли точка 3, да не се гласува тя в зала, но държим да бъде гласуван проекта за решение по точка първа, която гарантира, че българските банкови закони ще бъдат наистина в синхрон с европейското законодателство”, подчерта Менда Стоянова.

От ГЕРБ държат и на точка 2, която ще гарантира незабавното изплащане на гарантираните депозити на граждани, които чакат за това вече пети месец.

"Изплащането на гарантирани депозити може да стане до края на ноември, ако се приемат необходимите мерки за това", допълни Менда Стоянова.

По-късно депутатите приеха така направените предложения.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във