Банкеръ Daily

Финансов дневник

ГЕРБ: Контролът върху разходите на общините не се харесва на Нинова

Преди два часа Корнелия Нинова отново изрече поредната си порция неистини и явно продължава политиката си на противопоставяне - срещу управлението и между институциите. Това заяви председателката на бюджетната комисия в парламента и депутатка от ГЕРБ Менда Стоянова на извънреден брифинг в Пловдив.

Коментарът й бе по повод думите на Корнелия Нинова, която сподели мнението си по новите предложения на кабинета (и в частност на финансовия министър Владислав Горанов) за финансирането на общините."Предложенията на министър Владислав Горанов за промени в Закона за публичните финанси отново ще ощетят общините. Това е стара политика на ГЕРБ. Тяхната цел е да отпускат средства от излишъка на избрани от тях общини, а другите да се оправят както могат. На всички е ясно, че към българските граждани се подхожда диференцирано, спрямо това в коя община живеят и най-вече от кого е управлявана. Ще се борим срещу тази несправедливост", каза по-рано лидерът на БСП.

"Тя направи няколко анонса относно Закона за публичните финанси, които аз мога да нарека изопачаване на истината. Става дума за тезите й, че управляващите се опитват да дестабилизират малките общини, тя говореше за общини на БСП, като им вменяват задължения за разходи, за които не им се дават делегирани от държавата пари. Това просто не е истина", разясни Стоянова.

По думите й предложенията, които тепърва ще се обсъждат в парламента, имали други цели. Едната била допълнително изчистване на текстовете, свързани с прилагането на европейската директива. И втората - за "усъвършенстване на механизма за финансовата дисциплина на общините и този за финансовото им оздравяване". Стоянова уточни, че става дума за общини, които практически са пред фалит.

Председателката на бюджетната комисия изказа предположение, че БСП и Корнелия Нинова не харесали тези текстове, тъй като "не били силни по отношение на финансовата дисциплина". "Знаете фискалната консервативност и финансовата дисциплина присъстват както в програмата на ГЕРБ, така и в тази на правителството. Те са ключови и трябва, освен в държавния сектор, да се разпростират и в общините", подчерта Менда Стоянова, според която с промените в Закона за публичните финанси ще се ограничи безотговорното поведение на някои кметове, докарали общините си до фалит за няколко години. Като примери даде с Перник, Дупница и Сливен.

Стоянова обясни, че промените в закона значително ще завишат контрола от страна на държавата върху разходите на местната власт. Според нея именно това не се харесало на социалистите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във